Výsledky Studentských voleb 2017

Nad Open Gate by měla vlát pirátská vlajka. Alespoň naši studenti by ji tam rádi vytáhli, zdá se. Právě tuto politickou stranu volili ve Studentských parlamentních volbách nejvíce, celkem dostala téměř 42% hlasů. Což je o 18% hlasů víc, než by jim dali ostatní středoškoláci, a o 15% hlasů víc, než jak hlasovali ostatní gymnazisté. Na druhém místě by skončila TOP 09, na třetím ANO, do Poslanecké sněmovny by naši studenti poslali ještě ODS, Zelené a STAN.

Studentské volby pořádá v rámci programu Jeden svět na školách již od roku 2010 organizace Člověk v tísni. Člověk v tísni chce prostřednictvím voleb přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec. Myslíme si, že je to dobrá myšlenka, nicméně je třeba si přiznat, že podle oficiálních výsledků (i těch našich školních) zájem o politiku mezi mladými lidmi upadá. Posuďte sami. Před čtyřmi lety se zúčastnilo projektu 434 středních škol, ve kterých hlasovalo přes 50 tisíc studentů nad 15 let, letos 40 tisíc v 281 školách. I u nás byl zájem slabší. Před čtyřmi lety volilo 76% oprávněných voličů, letos to bylo jen 58%. Alarmující je, že akci ve většině ignorovali oktaváni, kteří budou moci za dva týdny volit skutečně. No, snad ke své občanské povinnosti přistoupí zodpovědněji než ke Studentským parlamentním volbám…

Výsledky vyhodnocovala renomovaná společnost Millward Brown a komplexní výsledky si můžete prohlédnout zde. Podobně jako u studentů Open Gate by zvítězila Česká pirátská strana před ANO 2011 a TOP 09. Do Poslanecké sněmovny, být jen na studentech, by se dostala i SPD, Zelení, ODS a hnutí Sportovci. Mezi mladými zcela propadly levicové strany.

Michal Kašpar