Výtěžek z dvojité Blue Van sbírky doputoval k reprezentantům ČR

Vybírali jsme velmi dlouho, podobně jako moje choť v obchodě s ošacením. Se sbírkou pro nevidomé fotbalové reprezentanty jsme začali již vloni na jaře v den studentského festivalu, zvaného Blue Van. A přesně 9. června 2022 jsem se dozvěděl, že naši internacionálové byli povoláni do bojů o medaile na European Blind Football šampionátu. A jelikož jim chyběly finance minimálně na dopravu na turnaj do Itálie, oslovil jsem naši školní knihovnu a tři studenty, aby sbírku řídili.

Paní knihovnice Bémová, Kudrnová a Henslová zřídily svůj antikvariátní stánek, protřídili celou knihovnu a knihy vhodné k distribuci studentům a návštěvníkům festivalu samy prodávaly. Studenti Jakub Ranný, Natálie Tischerová a Adrian Hromek zase prodávali náramky s logem festivalu.

Je možné, že v prvním ročníku výběru finančního daru byli někteří donátoři zmýleni barevnou podobností našeho loga s ukrajinskou vlajkou. Možná proto byl výtěžek výrazně větší. Důvodem poklesu v druhém může být celková společenská a finanční unavenost z charitativních akcí. V každém případě se 9. 6. 2022 vybralo 7 226 Kč. Rok poté, 8. 6. 2023, následovalo 3 423 Kč. Děkujeme za projevenou účast všem, kteří byli schopni a ochotni pomoci.

Předání daru se protáhlo také proto, že jsme jej chtěli s fotbalisty prožít ne u Zeleného stolu, nýbrž přímo při jejich utkáních. Toho jsme se dočkali až minulou sobotu (23. září 2023) v nádherném sportovním areálu v Březiněvsi, který obec zdarma přenechává nevidomým k organizaci turnaje evropských parametrů (kromě našich – BSC Praha – také Schalke 04, Slask Wroclaw, Ingolstadt, LASS Budapešť, Liguria Calcio a FC Nates). Bohužel tento víkend na kolejích OG nemohli zůstat žádní kolejní studenti, aby se mnou do Březiněvsi v rámci víkendového programu zavítali a osobně finanční dar v hodnotě nádherných 10 649 Kč fotbalistům a vedení ČSZPS předali. Učinil jsem tak já a moje dcery. Bylo neuvěřitelným zážitkem vidět hráče, rozhodčí, moderátory, fanoušky a organizátory v akci. Se Zdeňkem Barlokem, předsedou Českého svazu zrakově postižených sportovců, jsme prodiskutovali část pravidel; například proč brankář vidí, proč nevládne „návist“ mezi celky Prahy a Brna, proč hráči při pohybu křičí španělské VOY, VOY nebo proč má míč uvnitř rolničku…

Za odměnu jsme dostali krásný dárek – míč s rolničkou, navíc podepsaný od českých hráčů. Nemůže být nic lepšího, než že si se studenty Open Gate na vlastní kůži vyzkoušíme, jak se taková hra bez pomoci vidu hraje. Už teď vím, že to bude hodně bolet a žádat si mnoho trpělivosti a tolerance.

V sobotu 7. 10. od 21:20 vysílá ČT 1 charitativní večer Světlo pro Světlušku, tak kdo bude chtít, může v pomoci nevidomým pokračovat.

Buďte všichni zdrávi a veselí.

Michal Hensl