Za dva týdny se rozeběhnou školáci i zaměstnanci, aby pomohli handicapovaným

„S nápadem za námi přišel úžasný člověk, Petr Chára. A protože je zástupcem na základní škole a gymnáziu Open Gate v Babicích, zorganizoval na podzim 2014 nultý ročník,“ vysvětluje Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry. Podstatou charitativního běhu je zapojení celé školy nebo firmy na jedinou hodinu. Tu stráví společným během či rychlou chůzí. Účastníci nezávodí, snaží se zdolat co nejdelší vzdálenost. A posléze za uběhnutý úsek, ať už 100 m nebo jeden kilometr, věnují předem dohodnutou částku Kontu Bariéry.

„U nás se podařilo vybrat skvělých 25 tisíc korun. Když se děti na předání šeku dozvěděly, že tak pomohly malým handicapovaným plavcům, hned je to motivovalo do dalšího ročníku,“ říká Petr Chára. Výtěžek regulérního prvního ročníku přispěje nevidomému sedmiletému chlapci na pořízení tandemového kola. Z peněz, které se vyberou navíc, pomůže Konto Bariéry dalším handicapovaným dětem.

Konto Bariéry nyní vyzvalo školy i firmy, aby se k „Běhání, které pomáhá“ připojily. Stačí si zvolit termín od 1. do 15. dubna a přihlásit se přes www.runandhelp.cz .

Na mnoha místech se odstartování běhu ujme patron, například absolvent školy – jako v případě ekonoma Tomáše Sedláčka a atleta Josefa Proroka, kteří jsou patrony běhu na pražském Gymnáziu Jaroslava Seiferta. Nebo rodič některého z žáků – např. olympionik Petr Beneš, reprezentant v plážovém volejbale, který běh zahájí na ZŠ Mohylova v Praze 13.