Zahájení XXII. ročníku Debatní ligy v Open Gate

Již poněkolikáté v řadě zahájila Asociace debatních klubů novou sezónu v Open Gate školením pro začínající debatéry a rozhodčí. O víkendu 23. - 25. září se tak více než stovka debatérů z celé České republiky sjela do Babic, aby se připravila na XXII. ročník soutěže Debatní liga. Kromě školení proběhl také již osmý miniturnaj Open Gate Open.

Od pátečního večera tak probíhaly semináře, workshopy a debaty v češtině i angličtině. Účastníci získali nejen teoretickou přípravu pro rozvoj svých argumentačních dovedností, ale zároveň je mohli otestovat v soutěžních kolech. V kláních na aktuální teze o škodlivosti sledování youtuberů či vlastnictví velkých firem politiky se utkalo celkem 26 týmů, které měly pouze hodinu na přípravu argumentace a následně musely obhajovat zadanou stranu. Dopředu byla naopak ohlášená teze „EU by měla dávat přednost snižování příjmové nerovnosti před ekonomickým růstem,“ na niž se debatéři mohli připravovat již doma s využitím literatury a internetu.

V neděli si adepti na budoucí rozhodčí nejprve napsali test z pravidel a následně rozhodli svoji první debatu, aby prokázali nabyté znalosti a dovednosti. Zároveň proběhlo i poslední kolo turnaje. V jeho české větvi zvítězil kombinovaný tým pražských gymnázií Nad Alejí a Štěpánská, v anglické soutěži si první místo rozdělily týmy gymnázia Nad Alejí a Open Gate.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří s přípravou akce pomáhali – školitelům a debatérům z Open Gate, a zejména vedení školy a kolejí, že dovolili už po osmé akci uspořádat. Letos se navíc podařilo zaplnit kapacitu téměř celého areálu.

Fotogalerii z turnaje můžete najít na Facebookové stránce Debatování.cz.

Václav Soukup, prezident Asociace debatních klubů

Václav Soukup, prezident Asociace debatních klubů