​Zážitky z astronomické olympiády

Astronomická olympiáda byla jedna z mnoha olympiád, které jsem tento rok absolvoval, ale musím říci, že dostat se do finálového kola této soutěže byl opravdu zážitek. V krajském kole jsem musel například sledovat čas pomocí slunečních hodin či vypočítat příklady týkající se Apolla 11. Celorepublikové kolo však bylo svým obsahem ještě bohatší a konalo se ve Hvězdárně v Hradci Králové.

V Hradci jsme byli ubytovaní v hotelu Hostel a mohli jsme si vybrat spolubydlícího. Já jsem se seznámil s jedním olomouckým účastníkem soutěže z vyšší kategorie. První společná akce, již účastníci i jejich doprovod absolvovali, byla výprava do Archeoparku pravěku ve Všestarech. Po večeři nás čekal další úžasný program, kterým byla prohlídka hvězdárny, kde jsme zhlédli tři filmy o Vesmíru, což mě nejen připravilo na následující soutěžní den, ale zároveň jsem si stihl i odpočinout. Po dobrém a pohodlném spánku jsme se ráno nasnídali, a zatímco starší kategorie se na soutěžní část odebrala na tamní univerzitu, má kategorie odjela do zmiňované hvězdárny, kde pro nás byly připraveny nejen jednotlivé části soutěže, nad kterými jsme strávili dohromady pět hodin, ale i občerstvení. Soutěžní otázky se týkaly všeho od matematických úloh až po kritické poznávací části. Po tomto kognitivním maratonu jsme měli již připravený oběd poblíž hotelu a následně jsme již společně se starší kategorií absolvovali úchvatnou prohlídku města se skvělým průvodcem. Zhruba okolo třetí hodiny jsme šli na vyhlášení na univerzitu, kde jsem se dozvěděl, že jsem skončil na poměrně hezkém, dvanáctém místě. Na to, že jsem původně o astronomii téměř nic nevěděl a soutěž jsem absolvoval poprvé, jde o potěšující výkon. Svou maminku jsem prý svým umístěním také příjemně překvapil.

Astronomickou soutěž jsem se rozhodl po této zkušenosti absolvovat pravidelně. Doslova mě nadchla, nyní neustále nakupuji knihy o Vesmíru, souhvězdích, planetách, hvězdách a podobně. Jsem velice šťastný, že jsem se finále mohl zúčastnit, mnozí lidé zde byli velice přátelští a mezi některými jsem si našel i velice chytré amarády.

Richard Česnek