Zelení a Bratři

Zasvitla nám zelená, a tak se zelená kolej vypravila do kina. Po klidné, a proto nezajímavé cestě „Karkulkou“ jsme konečně byli na místě. Objevila se však závažná komplikace: pro vjezd na parkoviště bylo nutné překonat 6 pater po nájezdu, který až příliš nápadně připomínal točité schodiště. Heroický výkon pana Hensla byl po zásluze oceněn (Karkulku nikde neškrábl a našel parkovací místo), všem se však ještě chvíli motala hlava z náročné události. Po chvíli čekání v obchodním centru pak začal samotný film, který jsme si všichni užili. A co nám, ve svobodné době dospívajícím floutkům, film vlastně předal?

První část filmu poukazuje na osudy rodiny Mašínů za doby komunistické nadvlády a smrt jejich otce. Ukazuje to, že „bývalí lidé“, mezi něž patřili i Mašínovi, byli státní mocí tvrdě šikanováni, což lze ve filmu sledovat zprvu ztrátou zaměstnání matky, poté znemožněním studia synům a následně i zatčením a výslechem jejich strýce. Neustávající šikana režimu vede skupinu bratří Mašínových a jejich známých k násilným akcím, při nichž je zabito i několik příslušníků SNB. Skupina sice získává zbraně a pokračuje ve svém pokusu o změnu režimu, na stopu se jim však dostává nový vyšetřovatel, který se snaží za každou cenu skupinu najít, dopadnout a uvěznit. Druhá část filmu se pak zaměřuje na pokus skupiny bratří Mašínů o útěk na Západ a paralelně probíhající zásahy východoněmecké policie snažící se „zrádce“ chytit. Víc z děje ze zřejmých důvodů neprozradím.

Ve filmu Bratři dokázali filmaři věrohodně podat vyprávění o komplikovaných osudech bratří Mašínů a jejich skupiny, přičemž brilantně zachycují morální vyprázdněnost doby. Film zaujme svou krutostí, kdy se na plátně pravidelně objevují zkrvavené, ba i hnisající rány, které však filmu výrazně přidávají na uvěřitelnosti. Filmu se zároveň daří balancovat mezi glorifikací a zatracováním skupiny bratří Mašínových. Na jednu stranu je zde prezentováno neuvěřitelné příkoří, kterém si musí procházet, ale i jejich odvaha postavit se proti režimu. Na straně druhé jsou však bratři vykresleni jakožto nedospělí a často i chladnokrevně jednající vrazi členů bezpečnostních složek. Film přináší i perspektivu vyšetřujících orgánů a rodin jejich obětí. Snímek ale ukazuje i dopad činů skupiny na její okolí… Zůstává otázka, zda to stálo za všechno to utrpení. Tuto otázku si už ale musí zodpovědět každý sám.  

Daniel Middleton