Zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je zde opět konec pracovního týdne, vzhledem k zítřejšímu svátku tentokrát dokonce o den dříve. Dnes je filipojakubská noc, nebo Valpuržina, či pěkně po česku trochu morbidně „pálení čarodějnic“. Po celém Česku se v předvečer prvního máje obvykle rozhoří vatry, staví se máje, sdružují se vesnice, komunity. Nejinak to bývá i v OPEN GATE. Letos je ale výjimečná situace. Pokud tedy můžete, udělejte si malou rodinnou připomínku, jestli máte ohniště, třeba i malý ohýnek. Příští rok budeme na tradičních oslavách již jen vzpomínat na tuto zvláštní dobu. Ale pojďme samozřejmě na skok do školy.

Minulý týden jsme nezapomněli na Den Země, a tak proběhl tradiční projekt v netradičním hávu. Děkujeme organizátorům i všem, kteří se zapojili. Některé výstupy najdete na našem FB.

Minulý i tento týden jste obdrželi informace k hodnocení. Vše jsme detailně projednali, zpracovali, zveřejnili. Veskrze sumativní hodnocení se ke čtvrtletí objevilo také na MANAGEBACU.

V úterý a ve středu jste Vy, rodiče, měli možnost účastnit se konzultací s pedagogy Vašich dětí. Tentokrát digitálně prostřednictvím MS Teams a dle Vašich ohlasů a zpětné vazby od kolegů vše až na malé technické detaily klaplo. Dokonce někteří z Vás, zvláště ti zdaleka, by takovou možnost uvítali i do budoucna. Tomu rozumíme a do budoucna přijdeme s nějakou vhodnou kombinací. Každopádně Vám děkujeme za „účast“, rádi jsme Vás viděli.

Naši maturanti již mají uzavřenou závěrečnou klasifikaci a vytištěná vysvědčení. Příští týden obdrží emailem alespoň jejich kopii, osobní předání přijde, až to bude možné.

Všech letošních 37 maturantů ukončilo studium úspěšně, 26 z nich s vyznamenáním, 7 dokonce se samými jedničkami. Velká gratulace, pochopitelně všem!

Začínající květen bývá obvykle časem zkoušek, mezinárodních i českých maturit. Ty IB se letos nekonají, studenti však DP program řádně absolvovali, vypracovali všechny nezbytné součásti hodnocení, tudíž také letos o diplom nepřijdou. Zkoušky české jsou odsunuty dle vyjádření MŠMT na červen a my čekáme na manuál k jejich letošní organizaci a průběhu. Ten má být zveřejněn do 10. května. Hned, jak k tomu dojde, Vás budeme samozřejmě informovat.  

Připomínám, že dnes je poslední den pro odeslání přihlášek Nadaci The Kellner Family Foundation se žádostí o příspěvek na budoucí univerzitní studium.  

Vy, kdo nejste v posledním ročníku studia, se na stránkách KFF můžete inspirovat pročítáním blogů stipendistů, kteří pocházejí také z řad absolventů OPEN GATE. Je to velmi zajímavé a poučné čtení.

Již od začátku této neobvyklé situace vytrvale opakuji, že je třeba ji brát optimisticky, jako výzvu a příležitost. Příležitost k tomu získat nové znalosti a dovednosti nejen v oblasti digi technologií, distanční výuky, sdílení dat, vzdělávacího obsahu, ale i běžných činností, koníčků a zážitků. Příležitost začít dělat nové věci, nebo ty tradiční dělat jinak, lépe, efektivněji. Příležitost učit se a naučit to, na co běžně není dostatek času. Tak tu příležitost „chyťme za pačesy“ a pusťme se do nových oblastí. Přejeme Vám k tomu hodně štěstí a pevnou vůli. Jinak se samozřejmě stále opatrujte, držte se, pilně pracujte, relaxujte i sportujte. Sledujte nás dále na sociálních sítích, zejména na FB.

Za všechny z OPEN GATE Vás v předvečer prvního máje srdečně zdraví