Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

za měsíc a jeden den je Štědrý večer a přijde Ježíšek. To je hned na úvod jedna skvělá zpráva. Počasí tady dole je však nic moc, typický konec listopadu, zataženo, mlhy, spíše nevlídno. Tedy jak pro koho, někdo má tento čas nečas rád, proti gustu žádný dišputát. Navíc koukám, že na horách svítí sluníčko.

Bez ohledu na plískanice, je za námi opravdu mimořádný a náročný týden. V úterý a ve středu se konaly třídní schůzky a osobní konzultace učitelů s rodiči, končily mezi šestou a sedmou a včera se ještě konal Den otevřených dveří, který též končil šestou hodinou. Bylo to náročné, ale úžasné. Mít možnost si pohovořit zejména s Vámi, rodiči, ať již našich současných či potencionálních budoucích studentů, je pro nás velmi důležité. Vaše očekávání a zejména nadšení Vašich dětí, naše nabídka, naše práce a náš způsob vzdělání a výchovy, Vaše zpětná vazba, naše společně diskuse nad výsledky, budoucími plány, to vše tvoří nádherný pelmel, který je neodmyslitelnou součástí naší pedagogické práce. A my jsme vděčni, že jste přijeli, že jste s námi mluvili, že jste nás navštívili, že nám důvěřujete, vážíte si též naší práce a uvědomujete si, že tato práce není jednoduchá a má svá specifika.

Pod dojmem těch mnoha setkání, témat, která mi ještě rezonují v hlavě, mám pro Vás některá připomenutí.

Ano, OPEN GATE lze zakončit několika způsoby. Podrobněji se o tom píše zde. Stále více studentů skládá kompletní IB maturitu, i když zůstávají v ČR. Spíše jako osobní výzvu než nějakou nutnost pro přijetí na VŠ.

Ano, komunitní a charitativní činnost je nedílnou součástí naší práce. Najdete k tomu mnoho zpráv na našem webu a FB, ale také tento týdne byl nádhernou ukázkou zapojení našich studentů. Naši studenti zpříjemnili odpoledne a podvečer během třídních schůzek a připravili spoustu dobrého občerstvení a podporovali tak nadaci Život dětem, pomáhající nemocným, handicapovaným či opuštěným dětem, které se ocitly v obtížné životní situaci. Nabízeli také Vánoční hvězdy na podporu Hematoonkologického oddělení Dětské kliniky v Olomouci. V úterý 20. 11. se ve sportovní hale konal první charitativní boxerský zápas v rámci Movemberu, určitě budou fota, bylo to velmi „profi“. Včera studenti, OG ambasadoři, zástupci studentské rady a dobrovolníci byli hlavními průvodci při Dnu otevřených dveří. Prostě spousta a spousta skvělé práce, děkujeme moc!

Ano, a u toho všeho zvládáme tu hlavní část naší činnosti, akademický program. Naše škola a naši studenti mají skvělé výsledky, řadu úspěchů, cen a certifikátů. Např. příští týden si jde převzít téměř 40 našich studentů stříbrný nebo bronzový certifikát Duke of Edinburgh Award. Doporučuji číst do konce, čekají nás ještě dvě prestižní ocenění.

A ano, jsou zde i studenti, kteří potřebují naši větší podporu, kterým se třeba zrovna nedaří, my s tím počítáme a jsme připraveni pomoci. I přesto nás čas od času někdo opustí, protože společně zjistíme, že to prostě není ideální, že jsou i jiné cesty. Ale i to je naprosto v pořádku, bylo by opravdu nelogické, kdyby k tomu nedocházelo.

Chceme pro Vás, naše současné a budoucí studenty, to nejlepší, to, co nejvhodněji odpovídá Vašemu potenciálu, snažíme se přinášet do vzdělávacího procesu to nejúčinnější, zapojovat moderní interaktivní přístupy, nejnovější poznatky a znalosti, rozvíjet Vaše dovednosti, pomáhat Vám si osvojovat nové atd., však víte…

Což samozřejmě není vždy jen super zábava, ale také spousta a spousta tvrdé práce pedagogů i studentů.

A já Vám mohu za sebe i za kolegy pouze opět opakovat, že to děláme rádi, že nás to baví a že jsme tu pro Vás.  Koneckonců bez Vás by to asi nebyla taková legraceJ.

A na závěr zase konkrétněji, nahlédnutí do příštího týdne. Po dívčím assembly bude chlapecké se stejným tématem – uniformy. V pondělí se koná národní finále Logické olympiády s našimi vyslanci, v úterý další kurz první pomoci pro tercie, ve čtvrtek výlet do divadla, v pátek prevence patologických jevů na téma alkohol pro kvarty a mnoho dalšího.

A jak jsem již upozorňoval - dvě mimořádné akce – ocenění naší činnosti a práce.

Náš projekt Run and Help získal 1. místo v kategorii Sbírkový projekt Fóra dárců a jdeme převzít cenu na Dárcovský summit.

A konečně naše škola OPEN GATE na Pražském hradě převezme prestižní ocenění ČESKÝCH 100 NEJLEPŠÍCH a zařadí se tak mezi 100 nejoceňovanějších projektů v České republice.

To snad hovoří za vše.

Přeji pohodový víkend a za týden zase u zpráv od nás.