Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

úvod tohoto týdne byl ve znamení pokračování tropických teplot, ty byly ukončeny včera v 16.45 prvními kapkami deště, před šestou deštěm vydatnějším a také díky dalším přeháňkám a okolním bouřkám se vzduch řádně pročistil a přišla potřebná vláha. Dnes je tedy velmi příjemné vlahé a teplé ráno.

Přeháňky nám včera vstoupily do každoročního festivalu hudby, zpěvu, tance, scének a mluveného slova – Blue Van Festu! Kdo jste včera dorazili, určitě jste nelitovali, užili jste si kromě občerstvení a hlavně bohatého tříhodinového programu i pár těch kapek.

Poděkování patří všem účinkujícím, organizátorům, studentům, kolegům a hostům, a zejména Pavlovi Ch. a Spiderovi a jejich pomocníkům. Spousta práce -  připravit, sestavit, zajistit, odzkoušet a pak vše potom, co všichni odjedou, rozebrat, odklidit, srovnat, odnést, odvézt a finálně uklidit. Akce pro stovky lidí se opět vydařila a dnes po ní není v areálu ani památky. Takže ještě jednou velké díky všem, co přiložili ruku k dílu. A pochopitelně ještě jednou všem účinkujícím. BV 2019 je za námi, ať žije jubilejní patnáctý BV 2020.

Týden ale začal poněkud netradičním, ale o to zábavnějším assembly. A to bylo také v rytmu hudby - karaoke party nižšího gymnázia. Divadlem zněly španělské, německé a francouzské hity i méně známé písně. Výborný nápad, dobrá zábava, po víkendu se můžeme těšit na pokračování u starších studentů.

Naši vyslanci se v neděli vrátili z Rumunska a o jejich putování si můžete přečíst zde.

Samozřejmě se podívejte též na FB. Jednak je tam zajímavé čtení od Adama, našeho absolventa, a pak se můžete také krátce dočíst o úspěchu projektu našich kolegyň ve výtvarné výchově a umění. Velká gratulace!

Další velká gratulace patří našim matematikům, zde přinášíme úžasné výsledky „Matematického klokana“: Nela Králová (3. třída naší ZŠ) byla v celostátním měřítku na 1. místě v kategorii Cvrček, Václav Trpišovský ze sexty byl v celostátním měřítku na 2. místě v kategorii Junior a maturant Jakub Kára byl v kategorii student celkově na 10. místě. GRATULUJEME!

A to není konec, nyní další velká gratulace všem studentům do prim a kvint k výsledkům mezinárodního testování IELTS, znalosti anglického jazyka. Výsledky samozřejmě obdrželi jednotlivě, my si je nyní obecně shrňme. Jedna věc, která je zcela zřejmá v porovnání s předchozími lety, je neustálý progres studentů a dosahovaní lepších výsledků. Průměrně jsou naši studenti v kvintě na úrovni CAE a v poslechu dokonce CPE, což je kategorie C2, nejvyšší možná kategorie evropského rámce. Prakticky všichni studenti tohoto věku již 3 roky před závěrem středoškolského studia splňují jazykové předpoklady pro studium v anglickém jazyce na zahraničních univerzitách. To mimochodem splňují i někteří kvartáni, průměrně jsou v kategoriích poslechu, čtení, psaní a mluvení rozprostřeni od FCE (což je mimochodem úroveň české státní maturity) až po nejvyšší CPE. V tercii a sekundě je opět rozptyl o úroveň níže, tedy od PET po CAE. Největší rozdíly jsou pochopitelně v primě, někteří studenti mají za sebou teprve 8 měsíců opravdového studia cizího jazyka, převládá PET úroveň, ale též FCE, zejména v poslechu.

Skvělá práce, ještě jednou gratulace studentům a poděkování kolegům za jejich zodpovědnou práci. 

Před námi je poslední ryze akademický týden, pak přijdou třídní výlety a studentské stáže, v závěrečném týdnu konference a pak vysvědčení. Očekávat tedy můžete ještě tři zprávy, tím jejich letošní počet zaokrouhlíme na krásných 40 a bude konec školního roku 2018/2019.

Mějte krásný víkend, vyrazte třeba na hudební festivaly nebo do přírody nebo kam chcete, ale hlavně si to hezky užijte.

To Vám za OG přeje