Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci Open Gate,

musím přiznat, že tento týden jsem se opět rozhodně nenudil. Od monitoru, na kterém jsem opravoval závěrečné IB práce oktavánů, jsem odbíhal do prázdné třídy, kde na mě z reproduktorů mluvili studenti, jelikož jsem jim přes interaktivní obrazovku vysvětloval základy statistické analýzy dvou proměnných, a vracel se zase zpět do své kanceláře k prostudování stovek stran různých manuálů, kterými školy pravidelně zásobuje MŠMT. S jejich bobtnajícím rozsahem ve mně klíčí naděje, že se pomalu blíží den, kdy se alespoň část studentů gymnázia vrátí zpět do školy. Nicméně, za jak dlouho to přesně bude, se prozatím neodvažuji odhadovat. Kromě práce na gymnáziu jsem si ještě v pondělí a ve čtvrtek odskočil na naši základní školu na testování žáčků prvního stupně, které probíhalo naprosto bezproblémově, takže to pro mě bylo milým zpestřením.

Bohužel jsem se tento týden nedostal k tomu, abych si poslechl dalšího hosta Virtual Career Fairu, který dlouhodobě organizuje naše Poradenské centrum. Tentokrát si studenti mohli promluvit s Ole Jannem, dánským vysokoškolským profesorem ekonomie, který v současnosti působí na Karlově univerzitě. Dle ohlasů studentů to byl opět jedinečný zážitek. Tento týden také probíhal OGFF, tradiční filmový festival. Díky obětavým organizátorům z řad studentů se ho podařilo přesunout do virtuálního prostředí na platformu Discord (ano, další ze slov, které můj čtrnáctiletý syn znal dávno přede mnou). Pravidelní čtenáři našich webových stránek si určitě všimli několika nových článků. Zde najdete aktuální informace o úspěších našich studentů v chemické olympiádě a ve školním kole Matematického klokana. Dočkali jste se také slibovaného výstupu z našeho minulého projektového dne. Na tomto odkazu naleznete krátkou zprávu spolu s mapou zajímavých míst, která naši studenti vyfotili a popsali. Věřím, že mnoho z Vás inspiruje - stejně jako mě -k zajímavému letnímu cestování. Další projektový den máme za dveřmi, tentokrát bude pod taktovkou naší studentské rady. Akce plná zajímavých aktivit se bude týkat oslavy Dne Země.

Podívám-li se do školního kalendáře, hemží se to tu dalšími událostmi: školení první pomoci, preventivní program o tabakismu, přednáška Jak nevypustit duši, čtvrtletní pedagogická porada, třídní schůzky... K posledně zmíněnému bych přidal několik informací. Třídní schůzky se uskuteční ve středu 28. 4. a ve čtvrtek 29. 4., pochopitelně ve virtuálním módu, opět skrze MS Teams. Rádi bychom Vám přihlašování na ně ještě více usnadnili, a proto jsme se rozhodli použít nový systém, o jehož detailech Vás budeme informovat začátkem příštího týdne. Hlavní výhodou systému bude unikátní vstup, díky němuž uvidíte pouze Vámi vybrané učitele a přehledný výpis všech schůzek, které jste si zarezervovali.

Závěr bude trochu netradiční, tentokrát se podělím o smutný prožitek. Sparta–Liberec 1:2, na zápasy 3:4, takže čekání na náš hokejový extraligový triumf se protáhne nejméně na 13 let. A ve fotbale to nevypadá o moc lépe. Na druhou stranu, co je pro mě smutná zpráva, je pro fanoušky Liberce nebo Slavie zpráva dobrá. Asi se však shodneme, ať už fandíme komukoliv, že nejlepší bude, až si znovu zahrajeme fotbal či hokej osobně.

Přeji Vám kromě příjemného víkendu, ať se výše zmíněné brzy splní.