​Do Prahy za architekturou

Ve středu 9. května se němčináři z obou kvart vydali navštívit Prahu a její historickou architekturu. Hned poté, co jsme se společně sešli na hlavním nádraží, jsme vyrazili směrem k Václavskému náměstí, kde jsme obdrželi i náš první úkol. Bylo to trochu na způsob hledací hry. Každá dvojice totiž utržila adresy a jména dvou architektonicky zajímavých budov, nejdříve je však musela najít ve spletitých ulicích Prahy a poté si o nich dohledat i zajímavé detaily.

Později téhož dne jsme ještě navštívili Národní technické muzeum, přesněji sekci o architektuře, stavitelství a designu. Vidět jsme zde mohli budovy nejen z dob 19. století, ale i ty současné. Velice se nám zamlouvala vila od Víta Obrtela z let 1931 – 35. Také jsme nahlédli do pracoven tehdejších architektů, které byly velice odlišné od těch dnešních. Po kratičké výměně názorů jsme se všichni shodli, že se nám nejvíce líbila expozice o Litomyšli. Nenazývá se hlavním městem současné české architektury jen tak pro nic za nic. Celé město je doslova plné těch nejmodernějších staveb. Zaujala nás tzv. Zen zahrádka. Je to zahrada o velikosti 10 x 10 m², na které najdeme lavičku, strom a kámen, díky nimž objevíte harmonii i v hloubi své duše.

Středou jsme však neskončili. Ve čtvrtek do areálu školy zavítal pan Zdeněk Lukeš. Připravil si pro nás přednášku o zajímavostech pražských staveb a jejich architektů. Víte, že se v Praze nachází nevšední vila, kam se zaručeně musíte jít aspoň jednou za život podívat? Jmenuje se Müllerova vila, a přestože vypadá, co se velikosti týče, jako každá jiná, má 11 samostatných podlaží. Jestliže si říkáte, jak je to jen možné, leč se to tak nejeví, vysvětlení je opravdu prosté. Vila je totiž plná mnoha mezipodlaží o různých velikostech. Není úžasné, že tato naprosto nadčasová vila byla postavena už v roce 1930?

Melanie Urban