Druhý adventní pozdrav ze základní školy

Krásné páteční poledne,

když jsem dnes v brzké ráno přijel do školy, pobíhaly tu menší děti v pyžamech a ty větší už se chystaly na ranní konzultaci. Úžasné, jak živý organizmus ta naše-vaše základní škola je. Ale pěkně popořádku.

Máme za sebou první adventní týden a dnes jsme v oázách rozsvěceli již druhou adventní svíčku. Ve středu nás navštívil Mikuláš – symbol štědrosti a ten nám připomněl, že advent je obdobím, kdy myslíme na druhé a celospolečensky se konají různé charitativní aktivity. Také u nás se rozjely akce spojené se Stromem svaté Zdislavy: pod stromečkem se objevují dárečky pro kočičky a pejsky z Naděje pro čtyři packy, přibývají zájemci o dárečky pro maminky a děti z krizového centra a přibývají koruny na laptop pro děti z Dětského domova Potštejn. V příloze naleznete scany dopisů, které zatím nebyly udány a máte-li zájem některý ještě podpořit, můžete říct dětem, aby vás v hale zapsaly do tabulky (nebo můžete napsat pí Lepičové). Aby se podpisy neduplikovaly, zde najdete tabulku, kam k vybranému dopisu připište křížek, že již dárek není k dispozici. Na druhou stranu mnoho z vás si již dopisy rozebralo a nikde není psáno, že pod stromečkem se musí splnit všechna přání (a ani si neumím představit, jak bychom předávali např.: psací stůl). Organizačně vás prosíme o dodání vybraných dárků do pondělního večera 17.12. (tedy konání vánoční besídky) a s popisem, pro koho je (a raději pro identifikaci také co obsahuje) pod stromeček ve foyer naší školy. V posledním adventním týdnu přijede paní ředitelka krizového centra a dárečky převezme…

Prodej vánočních hvězd již skončil, děkujeme všem, kdo si ji zakoupil a doufáme, že vám hvězdy doma navodí příjemnou atmosféru a že vám dorostou až do velkých keřů, tak jako naší Marušce, která sbírku organizovala (děkujeme J). Sbírka „krabice od bot“ tento týden také končí a zde také děkujeme všem za podporu a mamince naší žákyně Báry za spoluorganizaci. Charitativní aktivity koordinuje naše Ilonka Vuchtrlová (také děkujeme). Ta také spolu s paní učitelkou a celou druhou třídou navštívila v pondělí babičky a dědečky v Domově seniorů v Mukařově a společně vyráběly adventní svícny, z nichž některé již zdobí Katedrálu svatého Víta. Atmosféra při tvoření byla nepředatelná a když mi o tom kolegyně vyprávěly, ukápla i slza. To jsou nepředatelné zážitky a jsme rádi, že děti takové okamžiky zažívají a učí se tak sociální zodpovědnosti.

V pondělí večer se uskutečnil tradiční adventní turnaj ve volejbale mezi učiteli ZŠ, gymnázia, studenty gymnázia a absolventy školy.

Na i-klíčence zde naleznete zdařilou reportáž kolegy z gymnázia. Jen si jej dovoluji poupravit, neboť tento turnaj vymyslela a celý pořádá paní učitelka ZŠ Tereza Kasalová, které tímto moc děkuji za organizaci i reprezentaci.

Samozřejmě je milé, že tým ZŠ vyhrává J, nejvíc ale záleží na tom, že se s kolegy i studenty neformálně potkáme a užijeme si příjemné chvíle.

Včera se konalo další setkání celé školy Morning Oasis Assembly, při kterém jsme tentokrát přivítali adventního hosta kněze Marka „Bendyho“ Růžičku, který nám něco řekl o adventu a o tom, jak sám prožíval Vánoce ve svém dětství. Jeho nekonformní, lidský a přirozený projev byl pro mnohé z nás překvapující a možná zboural určité předsudky, které někdy máme. „Ať budete v životě dělat cokoliv, dělejte to rádi, najděte si v tom to, co vás baví,“ řekl při Morning Oasis Assembly náš host, což bylo hezké poselství i do tohoto času a letošních Vánoc. Při Assembly nám také Luke, Eric a Felizardo přiblížili, jak u nich doma slaví Vánoce.

I uprostřed tohoto reje předvánočních akcí se ale dál pilně studuje, jak už jsem v úvodu zmínil, hned od rána se tu konzultovalo nad matematickými úlohami a zapeklitostmi českého jazyka a ve všech třídách se pracuje dle týdenních plánů, které dostáváte pravidelně do svých emailů. Upozorňuji na to, že týdenní plán, který obdržíte dnes bude již v roce 2018 posledním a obsáhne tedy období dvou týdnů.

Odpočívejte, připravujte se na oslavu Vánoc třeba pečením, úklidem, balením :-)

Milí rodiče, přeji vám krásnou druhou adventní neděli!

Za ZŠ OG