Kudy na Štrýclmarkt?

Christstollen, Glühwein, Kinderpuntsch, Bratwurst. Ačkoli má každý z nás představu o Vánocích trochu jinou, ty drážďanské se rozhodně neobejdou bez tradiční štoly, svařáku (případně nealkoholického punče) a rozličných klobásek. V posledních letech se ke zvykům přidává také návštěva Primarku, kde mohou ti odvážnější na poslední chvíli sehnat dárky pro své přátele a možná i nepřátele. Ať byly důvody „kolejáků“ jakékoli, v sobotu 14. 12. se vydali spolu s vysmátými a obětavými vychovatelkami Martinou Pangrácovou a Anetou Zápotockou do Drážďan nasát vánoční atmosféru.

Předpověď počasí na sobotu nebyla vůbec příznivá, což se projevovalo hned po cestě do naší cílové destinace. Foukalo, pršelo, sněžilo, byla mlha…, přesto jsme se zhruba po dvou hodinách cesty dostali před drážďanský Hauptbahnhof, odkud jsme pěšky vyšli do centra města.

Hned na začátku nám byl udělen rozchod, aby každý mohl navštívit, na co měl chuť. Pršelo, proto nebylo divu, že se téměř všichni běželi schovat do Galerie Dresden a tamního Primarku. Tuto strategii však rozhodně nedoporučujeme! Sice nezmoknete, ale stanete se svědky téměř krvavých bojů o každý kus oblečení, které ani nepotřebujete, ani se vám nelíbí, ale za tu cenu ho přece musíte mít!

Ne všichni členové naší skupiny však propadli nákupním horečkám, a tak jsme se ve třech uchýlili do Zwingeru, kde jsme navštívili expozici věnovanou matematice a fyzice „Mathematisch-Physikalischer Salon“. Asi to není to, za čím jedete na vánoční výlet, ale návštěvu jsme si patřičně užili. Seznámili jsme se totiž s historií fyzikálních nástrojů, zabrouzdali do historie astronomie a měli jsme možnost si prohlédnout tehdejší technologie, které si v současnosti, rozmazleni těmi moderními, nedokážeme ani představit!

Po čtrnácté hodině se však vyčasilo, takže jsme se všichni rozutekli na trh. Ochutnali jsme tradiční pochoutky včetně polévky, Bratwurstu i Currywurstu, zahřáli jsme se nealkoholickým svařákem nebo horkou čokoládou. Naše hody jsme zakončili sladkými tečkami v podobě mandlí, churros, palačinek a waflí. Zkrátka jsme se pořádně rozšoupli!

Když se začalo stmívat, mohli jsme si užít Striezelmarkt za tmy. To byla nádhera! Světýlka, koledy, nejrůznější vůně… všechny tyto drobnosti dotvářely jedinečnou atmosféru, která by pohltila i Scrooge z Dickensovy Vánoční koledy. Všichni jsme byli jedním slovem okouzleni a spokojeně jsme vyrazili zpět domů.

Wir wünschen euch einen guten Rutsch ins neue Jahr! Alle Wünsche und Träume sollen für euch in Erfüllung gehen.