​Léta strachu a nadějí

Léta strachu a nadějí. Ne, to není název nějakého knižního nebo filmového šlágru. Je to podtitul nejprestižnější a nejnáročnější dějepisné soutěže, které se účastní studenti českých a slovenských gymnázií.

Krajské kolo pro Středočeský kraj se konalo již tradičně a pro tentokrát příznačně v kongresovém sále hotelu Jalta. Příznačně proto, že Jalta byla postavena ve slohu sorely a mnozí funkcionáři, na které mířily otázky, zde nalézali během pobytů v Praze azyl. Soutěž pořádá učitel dějepisu z Gymnázia Cheb, pan Miroslav Stulák, a otázky vymýšlejí renomovaní historici zabývající se moderními československými dějinami. Jak napovídá podtitul, tentokrát otázky míří na období let 1949 – 1967. No, není to žádná legrace. Tedy alespoň pro účastníky soutěže. Myslím tím náročnost otázek, samozřejmě. My dříve narození bychom asi neměli problém například s takovouto otázkou: Který automobil s novou konstrukcí motoru vzadu se začal v Mladé Boleslavi vyrábět v roce 1964? nebo Kdo se stal v roce 1965 „králem majálesu“ v Praze? či snad V roce 1949 bylo přejmenováno moravské město Zlín. Jaký byl jeho nový název? * Ale pak tu byly otázky zapeklité i pro pamětníky. Věděli byste třeba alespoň příjmení autora opery Krútňava? Anebo jak se jmenovala skupina teenagerů, která byla v roce 1953 souzena pro kriminální činy, a proces provázela kampaň proti angloamerické kultuře? Byla to Letenská šlechta, Vyšehradští jezdci, Černí jezdci, nebo Žižkovští kovbojové? A jak znělo jméno společenskokritického měsíčníku vydávaného v letech 1964-65 a 1968, ve kterém pracovali mladí tvůrci jako Bohumil Doležal nebo Jiří Gruša a který byl zakázán pro svou nekonformnost a odmítání marxistického ideologického modelu?** Správné odpovědi naleznete na konci článku.

Jestli víte, pak si můžete gratulovat. Tři zástupkyně Open Gate, Majda Kolomazníková, Alžběta Janečková a Thea Kratochvílová, většinou věděly. Leccos přečetly a na soutěž se připravily podle mého názoru dost dobře. Přesto to ale nestačilo na postup do celostátního kola, které se bude konat v Chebu. V konkurenci dvaceti tříčlenných týmů ze Středočeského kraje skončily na sedmém místě. Postupují jen první dva z každého kraje a pak rozhoduje počet bodů. Podle mých zkušeností z předcházejících let by děvčata potřebovala tak o sedm osm bodů více. Škoda, je to jen o chlup, snad to příští rok vyjde. Nicméně děvčatům děkuji za vzornou reprezentaci školy.

* Škoda 1000 MB neboli embéčko, Allen Ginsberg, Gottwaldov

** Eugen Suchoň, Vyšehradští jezdci, Tvář

Michal Kašpar