OG Science Fair 2017
Jaký je váš nejoblíbenější cheeseburger? A neříkejte mi, že jste nikdy cheeseburger nejedli. Slyšeli jste někdy o tom, že výrobky z řetězců rychlého občerstvení mají v sobě strašně moc chemikálií, tak moc, že nikdy neshnijí? No, věřili byste tomu? Já možná ano, ale jistá jsem si nebyla. Kačka Roušarová si možná kladla podobné otázky a řekla si, že to vyzkoumá. Byla zvědavá, zda opravdu jeden z fastfoodových cheeseburgerů vydrží celý měsíc v relativně čerstvém stavu, když ho uzavře do krabičky a nechá ji na teplém místě. Pro porovnání vyrobila domácí cheeseburger a prozkoumávala i jeho „schopnost přežít“. Nic s nimi nedělala, pouze je každý večer fotografovala a pozorovala. „Nečekaně“ se s oběma stalo to samé… zplesnivěly. Fotku jako důkaz jsem viděla na vlastní oči, dokonce mi bylo vše podrobně vysvětleno.
Takové, ale i jiné otázky vrtají hlavou našim studentům. Někteří se rozhodli, že budou bádat a prozkoumají různé jevy související s přírodními vědami. My, učitelé věd, jsme se rozhodli, že dáme studentům šanci, aby své nápady zrealizovali a výsledky práce zveřejnili. K prezentaci jsme uvážlivě vybrali 25 nejlepších projektů z různých odvětví. Mám pocit, že by stálo za to si projekty vyjmenovat a uvést jejich autory:
- Kouzelné kytky – Ditzová, Höfingoffová
- Gumoví medvídci - Štefíková, Mařincová, Řeháková
- Obarvení bílých květin – Jetmarová, Mílová
- Mrznoucí voda – Brodová, Zejdová, Kodymová – ocenění za nejlepší prezentaci
- Schopnosti půdy zadržet vodu – Elisová, Koops
- Global warming - Votlučková, Švejdová
- Research on Hamster – Chára, Kadaník
- Jak vyrobit přírodní barvivo – Hrabal, Švejda
- Odolnost ovoce a zeleniny – Borovič, Louda, Škařupa
- Přeměna mléka v plast – David, Vávra
- Nápoje vs. zuby - Bawia
- Kdy je ve vodě nejvíce chlóru? - Neumannová
- Ovčí dojivost a příprava sýra – Hauferová M., Fojtíková
- Rozklad komerčního a domácího cheeseburgeru – Roušarová – cena AMAVET
- Spánek, vliv biorytmu na zdraví člověka - Uhlířová
- Mental anorexia – Šaterová, Bendová
- Geotropismus čočky – Hauferová E.
- Is five seconds rule a myth? - Hrebík
- Simulating evolution at home – Trpišovský, Dolejší
- The Trends of Theories - Wichert
- Does chewing gum help us concentrate? – Vyšanská, Rodina – ocenění studentů ve třech kategoriích: za nejlepší poster, originální projekt a zábavnou myšlenku
- Analysis of food additives - Endrlová
- Effect of bonding on boiling point – Frühauf – ocenění v kategorii nejlepší vědecká metoda
- Effect of Magnets on Plant Growth – Říhová, Lisichkina
- Triboelectric effect in polyethylene – Vařáková – celková vítězka soutěže
- Measuring the Germicidal Effects of Chlorine in Water by Cultivation of Bacteria in an Agar Medium – J. Rott
- Trajectory of a ping-pong ball with a non-zero translational and angular velocity - Kára
Projekty prezentovali 11. 12. ve sportovní hale školy. Prohlédli si je všichni studenti a učitelé OG. Hodnotit je přišli i externí vědci z různých oblastí. Byli jimi Klára Sochorová, Stanislav Medřický a Jan Lukačevič. Paní Sochorová pracuje ve společnosti Sotio, zabývající se biotechnolologií. Pan Medřický je ředitel AMAVETU, propaguje nejen robotiku ve výuce fyziky. A pan Lukačevič se mimo jiné zaměřuje na vědecké technologie pro expedici Mars. Všichni tři nejenže hodnotili práce studentů, ale také krátce přednášeli o svých oborech, výzkumech a misích.
Mně osobně se nejvíce líbila atmosféra celé akce. Všichni studenti měli dobrou náladu a profesionálně prezentovali své projekty. Měla jsem radost z toho, že se přišli podívat i učitelé humanitních předmětů a jazyků. Paní Pospíšil se dokonce účastnila i naší mini soutěže ve výrobě přírodovědné vánoční ozdoby. Děkujeme! V příštích letech bychom rádi přivítali i hojnější účast ze stran rodičů. Rozhodně je o co stát!
Děkuji za skvělé kolegy v oddělení přírodních věd, je fajn s Vámi pracovat.
Fotky i více informací zde: https://sites.google.com/view/open-gate-science-fair/about-2017
Ľubica Knížková