OG Science Fair 2017

Jaký je váš nejoblíbenější cheeseburger? A neříkejte mi, že jste nikdy cheeseburger nejedli. Slyšeli jste někdy o tom, že výrobky z řetězců rychlého občerstvení mají v sobě strašně moc chemikálií, tak moc, že nikdy neshnijí? No, věřili byste tomu? Já možná ano, ale jistá jsem si nebyla. Kačka Roušarová si možná kladla podobné otázky a řekla si, že to vyzkoumá. Byla zvědavá, zda opravdu jeden z fastfoodových cheeseburgerů vydrží celý měsíc v relativně čerstvém stavu, když ho uzavře do krabičky a nechá ji na teplém místě. Pro porovnání vyrobila domácí cheeseburger a prozkoumávala i jeho „schopnost přežít“. Nic s nimi nedělala, pouze je každý večer fotografovala a pozorovala. „Nečekaně“ se s oběma stalo to samé… zplesnivěly. Fotku jako důkaz jsem viděla na vlastní oči, dokonce mi bylo vše podrobně vysvětleno. 

Takové, ale i jiné otázky vrtají hlavou našim studentům. Někteří se rozhodli, že budou bádat a prozkoumají různé jevy související s přírodními vědami. My, učitelé věd, jsme se rozhodli, že dáme studentům šanci, aby své nápady zrealizovali a výsledky práce zveřejnili. K prezentaci jsme uvážlivě vybrali 25 nejlepších projektů z různých odvětví. Mám pocit, že by stálo za to si projekty vyjmenovat a uvést jejich autory: 

  • Kouzelné kytky – Ditzová, Höfingoffová
  • Gumoví medvídci - Štefíková, Mařincová, Řeháková
  • Obarvení bílých květin – Jetmarová, Mílová
  • Mrznoucí voda – Brodová, Zejdová, Kodymová – ocenění za nejlepší prezentaci
  • Schopnosti půdy zadržet vodu – Elisová, Koops
  • Global warming - Votlučková, Švejdová
  • Research on Hamster – Chára, Kadaník
  • Jak vyrobit přírodní barvivo – Hrabal, Švejda
  • Odolnost ovoce a zeleniny – Borovič, Louda, Škařupa
  • Přeměna mléka v plast – David, Vávra
  • Nápoje vs. zuby - Bawia
  • Kdy je ve vodě nejvíce chlóru? - Neumannová
  • Ovčí dojivost a příprava sýra – Hauferová M., Fojtíková
  • Rozklad komerčního a domácího cheeseburgeru – Roušarová – cena AMAVET
  • Spánek, vliv biorytmu na zdraví člověka - Uhlířová
  • Mental anorexia – Šaterová, Bendová
  • Geotropismus čočky – Hauferová E.
  • Is five seconds rule a myth? - Hrebík
  • Simulating evolution at home – Trpišovský, Dolejší
  • The Trends of Theories - Wichert
  • Does chewing gum help us concentrate? – Vyšanská, Rodina – ocenění studentů ve třech kategoriích: za nejlepší poster, originální projekt a zábavnou myšlenku
  • Analysis of food additives - Endrlová
  • Effect of bonding on boiling point – Frühauf – ocenění v kategorii nejlepší vědecká metoda
  • Effect of Magnets on Plant Growth – Říhová, Lisichkina
  • Triboelectric effect in polyethylene – Vařáková – celková vítězka soutěže
  • Measuring the Germicidal Effects of Chlorine in Water by Cultivation of Bacteria in an Agar Medium – J. Rott
  • Trajectory of a ping-​pong ball with a non-​zero translational and angular velocity - Kára

Projekty prezentovali 11. 12. ve sportovní hale školy. Prohlédli si je všichni studenti a učitelé OG. Hodnotit je přišli i externí vědci z různých oblastí. Byli jimi Klára Sochorová, Stanislav Medřický a Jan Lukačevič. Paní Sochorová pracuje ve společnosti Sotio, zabývající se biotechnolologií. Pan Medřický je ředitel AMAVETU, propaguje nejen robotiku ve výuce fyziky. A pan Lukačevič se mimo jiné zaměřuje na vědecké technologie pro expedici Mars. Všichni tři nejenže hodnotili práce studentů, ale také krátce přednášeli o svých oborech, výzkumech a misích. 

Mně osobně se nejvíce líbila atmosféra celé akce. Všichni studenti měli dobrou náladu a profesionálně prezentovali své projekty. Měla jsem radost z toho, že se přišli podívat i učitelé humanitních předmětů a jazyků. Paní Pospíšil se dokonce účastnila i naší mini soutěže ve výrobě přírodovědné vánoční ozdoby. Děkujeme! V příštích letech bychom rádi přivítali i hojnější účast ze stran rodičů. Rozhodně je o co stát! 

Děkuji za skvělé kolegy v oddělení přírodních věd, je fajn s Vámi pracovat. 

Fotky i více informací zde: https://sites.google.com/view/open-gate-science-fair/about-2017

Ľubica Knížková