Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

na úvod bych Vám všem rád poděkoval za pomoc Ukrajině, do které se společně s námi zapojujete. Vážíme si každého příspěvku v hotovosti do naší kasičky v hale školy, stejně jako každé platby prostřednictvím webového rozhraní. V bezhotovostní sbírce jsme společně od začátku výzvy shromáždili již více než 80 000 Kč, peníze v kasičce budeme přepočítávat příští týden.  V současné době stále přemýšlíme nad dalšími projekty, kterými lze pomoci. Naším cílem je poskytnout dlouhodobou účinnou podporu a postupně budeme přicházet s různými typy projektů.

Už jsem poměrně dlouho nepsal o aktuálních hygienicko-epidemiologických opatřeních kvůli covidu. Tentokrát jsem velmi rád, že tak mohu učinit. Od pondělí 14. 3. přestává platit povinnost nosit roušky ve společných prostorech školy včetně jídelny, takže na chodbách po dlouhé době nebudu potkávat jen anonymní rouškaře, ale skutečné obličeje. Na druhou stranu mějme prosím na paměti, že covid nikam nezmizel, a proto je třeba, aby do školy chodili pouze studenti bez respiračních či jiných infekčních zdravotních problémů.

Z postupného návratu do normálu jsme pochopitelně nadšeni, přináší nám ale také jedno rozhodování, při kterém bychom vás rádi poprosili o spolupráci. V současné době připravujeme třídní schůzky, které se uskuteční v týdnu po Velikonocích – konkrétně ve středu 20. 4. a čtvrtek 21. 4. Rozmýšlíme, zda je uspořádat v prezenční, nebo on-line variantě, respektive jak tyto varianty vhodně vyvážit. Zákonným zástupcům proto zprostředkujeme přístup k dotazníku, ve kterém nám dají najevo, jestli upřednostňují prezenční způsob, nebo on-line verzi třídních schůzek.

Třídní schůzky jsou ještě poměrně vzdálená budoucnost, podívejme se do té bližší. Najdeme v ní jak dnešní ples, tak lyžařský výcvik, který bude probíhat celý příští týden. Prostory školy vymění za alpská panoramata přes šedesát kvintánů a sextánů a také 7 lyžařských a snowboardových instruktorů, mezi které se zařadím i já. Vzhledem k tomu, že před rokem jsme výjezd nemohli uskutečnit, pojedeme letos ve dvojnásobném počtu. Doufám, že bude platit, že si užijeme dvojnásobek zábavy, nikoliv dvojnásobek starostí.

Ještě bych se rád v rychlosti ohlédl za uplynulým týdnem. Poradenské centrum Open Gate v něm zprostředkovalo pro naše kvartány program prevence kouření marihuany. Pro vyšší stupeň gymnázia připravilo v rámci kariérního poradenství další dva díly pravidelných online UniChats. Ve středu se studenti setkali se zástupci University College London (UCL) a University of London, ve čtvrtek se zástupci University of New York v Praze. Při obou setkáních si studenti virtuálně prošli kampus, seznámili se s různými obory, které lze na daných školách studovat, popovídali si se současnými studenty těchto univerzit a dozvěděli se o možných studijních stipendiích, které tyto školy vypsaly.

Studenti výtvarné výchovy ze sext a septim stihli ve středu navštívit hned dvě výstavy, Národní galerii a Galerii DOX. Na obou místech načerpali spoustu inspirace, kterou dále promítnou do své práce. Inspirativní byla jistě i mezinárodní konference pro učitele španělštiny, na které v roli přednášejících vystoupily i španělštinářky z Open Gate, Milena Caba a Erica Blanco. Více si o tomto setkání můžete přečíst na našem Facebooku.

Námět pro závěrečný osobní odstavec se mi tentokrát vybírá velmi lehce. V pátek jsem byl na divadelním vystoupení ochotníků ze Škvorce maskujícími se pod název DS Bezdíkov. Jejich adaptace knihy „Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách“ mě nadchla hned ze tří důvodů. Jednak mě neskutečně pobavila, dále mé ženě pomohla pochopit, proč nemůžu najít máslo v lednici a jak těžké je pro mě žít s tunelovým viděním (také je ke mně od té doby daleko tolerantnější) a pak mně ještě ukázala, že ztvárnění excentrických divadelních rolí je pro kolegu Jana Udatného hračkou – stejně jako výuka německého jazyka.

Přeji příjemný víkend