Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnešní páteční pozdrav k Vám míří z rakousko-italského pomezí, kde jsem s kolegy a 60 studenty z kvinty a sexty na lyžařském výcvikovém pobytu. Před sebou máme ještě jeden den lyžování a snowboardování. Prozatím vše probíhá velmi hladce. Místní nemocnici jsme navštívili pouze jednou, a to s lehčím zraněním, saharského písku k nám vítr zavál jen velmi malé množství a počasí je příjemné. Snad jsem touto chválou nic nezakřikl a v brzkých ranních nedělních hodinách se do Open Gate vrátí šest desítek spokojených studentů a sedmice jejich vedoucích.

Minulý pátek jsem Vám psal o očekáváních spojených s maturitním plesem a po týdnu mohu napsat, že se všechna beze zbytku naplnila. Kdo se této slávy nezúčastnil, přišel o jedinečné písně v podání pana Murphyho, elegantní studentské předtančení i originální půlnoční překvapení, které ocenili především znalci filmu Vlk z Wallstreet. Samozřejmě nechyběla příjemná taneční hudba, zkušený moderátor vždy oznamoval druh tance, čímž dokázal nejen sjednotit pohyby tanečních párů, ale také zmírnit mé tradiční rozpaky spojené s výběrem vhodných tanečních kroků. Vše do sebe krásně zapadalo a propojilo se v příjemný večer. Rád bych za něj poděkoval všem oktavánům, speciálně pak užšímu kruhu organizátorů v čele s Julií Sedlákovou a naší plesovou koordinátorkou Petrou Šedivou.

To, že tento týden nejsem v OG, samozřejmě neznamená, že se tam nic neděje. Například na koleji se včera konal populární Ňamka den. Minulý rok se studenti chlubili staročeskými bramborovými lokšemi, letošní výzva byla o poznání jednodušší… Vajíčková pomazánka byla porotou hodnocena po stránce chuťové, oceňovala se také kreativita, vzhled a plusové body se rozdávaly i za kvantitu. Podmínky byly pro všechny soutěžící týmy stejné: identické ingredience, náčiní i prostředí pro vaření. Po dlouhém rozhodování poroty vyhrál tým dolní oranžové koleje s názvem Miss Sporty (Jana Perská, Kateřina Rycková a Jessica Holan). Vítězkám gratulujeme, ale jako obvykle platí, že důležitější než vítězství byla chuť se pobavit a něco se naučit, takže gratulace směřují ke všem zúčastněným.

Příští týden kolegyně češtinářky ve spolupráci s naší knihovnou a základní školou pořádají recitační soutěž, do níž se přihlásila celá řada studentů od primy až do septimy a také žáci ze všech ročníků naší ZŠ. Nejen češtinářům dělá radost i aktivita studentů, kteří vydávají ryze studentský časopis, jehož nejnovější číslo si můžete přečíst zde.

Open Gate stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině. V naší online sbírce bylo vybráno 105 500 Kč. Nicméně pomoc bude potřeba i nadále, a proto v hale školy pořád máme kasičku, kam můžete také přispět. Minulý týden jsme organizovali materiální sbírku, jejíž část půjde konkrétním lidem, které jsme ve spolupráci s PPF vytipovali; zbytek roztřídíme a odvezeme přímo Charitě ČR. Momentálně organizujeme další sbírku, jež pomůže konkrétním rodinám z našeho okolí. Pokud doma máte školní batůžky, penály, pantofle či bačkory, budou za ně ukrajinské děti, které příští týden nastupují do pražských škol, vděčné. Přispět pomůckami můžete ještě v pondělí. Sbírku organizují Kristýna Procházková a Marie Zicháčková a podle jejich slov byla včerejší reakce naší komunity naprosto blesková a úžasná. Děkujeme, že pomáháte.

Závěrečný odstaveček se pochopitelně musí týkat místa mého současného pobytu. Radost mám nejen ze svých povedených oblouků, ale zvláště mě baví na vlastní oči sledovat způsob lyžování mého kolegy Michala Klauze. Ne nadarmo strávil většinu svého mládí na sjezdovce a na různých lyžařských soustředěních. Jediným negativem je, že při pohledu na jeho lyžařský styl velmi rychle přicházím o své těžce nabyté lyžařské sebevědomí.

Přeji Vám příjemný víkend.