Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

další týden je za námi a já si pomalu začínám zvykat na číslice 2023 při psaní dat na začátku vyučovacích hodin. Co se týká složení cifer, rok 2023 mi nijak sympatický není, třeba v porovnání s rokem 2002 mi v něm jako matematikovi chybí alespoň zlomek symetrie.

Dnes začnu trochu netradičně, a to upozorněním na fotku s označením OG v příloze. Kdo si chce vyzkoušet, jak dobře zná významná místa České republiky, může se na ni podívat a zkusit odhadnout, kam se tento týden vydali naši terciáni. V takovém případě ale přestaňte číst dále, protože v následující větě prozradím odpověď. V rámci výuky výtvarné výchovy zajeli společně se svými vyučujícími do vily Tugendhat. Musím přiznat, že já osobně jsem tam prozatím nebyl; trochu mě to mrzí, protože román Skleněný pokoj jsem přečetl jedním dechem.

Tento týden byl celkově ve znamení výjezdů. Kvartáni se v rámci společného projektu oddělení angličtiny a češtiny podívali do Židovského muzea v Praze. Na workshop a prohlídku synagog následně navázaly úkoly, které studenti po skupinkách plnili na Starém Městě. Mimo školu se dostali i naši reprezentanti v okresním kole Dějepisné olympiády nebo v krajském kole Ekonomické olympiády. Já jsem se včera večer společně s několika dalšími učiteli a našimi sekundány vydal do Národního divadla na představení Kytice. Již dopředu jsem na něj slyšel velmi pozitivní ohlasy a ty mohu díky své včerejší zkušenosti jen podpořit. Z divadla jsem si odnesl velmi silný zážitek a také mírně otlačené holeně, místa na druhé galerii sice skýtají dostatečný nadhled, úložným prostorem pro nohy ale zbytečně neplýtvají, což naštěstí našim sekundánům určitě nevadilo.

Nevím, kolik z Vás patří mezi pravidelné posluchače Radiožurnálu, a trochu se obávám, že i když se k nim třeba řadíte, pracovní povinnosti Vám asi neumožnily poslouchat Radiožurnál ve čtvrtek v 9 hodin ráno, kdy byl hostem Jana Pokorného Dan Lessner, náš učitel informatiky. Jelikož by byla škoda, kdybyste o jejich rozhovor přišli, na tomto odkazu si ho můžete pustit. Rozhodně stojí za to poslechnout si ho celý. U Dana dlouhodobě oceňuji, jak umí nelehké téma informatiky a počítačové gramotnosti srozumitelně vysvětlit a zároveň vhodně zasadit do společenského kontextu.

Stejně jako na mnoha dalších školách i na našem gymnáziu proběhla před prvním kolem prezidentských voleb jejich studentská simulace. U našich studentů vyhrál Petr Pavel s 61 % hlasů, Danuše Nerudová získala 32 % hlasů, všichni ostatní kandidáti zůstali pod hranicí 3 %.

V závěrečném odstavečku se vrátím o dva týdny zpět. To mě ročník, který maturoval před dvěma lety a jehož jsem byl třídní, pozval na sraz. Sešlo se na něm zhruba 20 studentů a celý večer se nesl v přátelském duchu. Bylo příjemné dozvědět se, že prakticky všem našim bývalým studentům se daří dobře, a navíc bylo milé slyšet, jak rádi na naši školu vzpomínají. Děkuji absolventům za skvěle strávený čas. Věřím, že se nejen s nimi potkám na maturitním plese, který se již pomalu blíží.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik

Luděk Michalik