Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv,

po týdenním odpočinku jsem zpět s čerstvými informacemi z našeho gymnázia.

Začnu dnešním dnem, kdy se u nás konalo krajské kolo Logické olympiády. Naše gymnázium je v něm reprezentováno osmi studenty. O třech z nižšího gymnázia jsem psal minule, a tak za zmínku určitě stojí i jejich spolužáci z vyššího gymnázia: Christian Štumpf, Jan Pavel Škoda, David Jirásko, Dan Strnad a Silvie Slámová. Jsem moc rád, že mohu konstatovat, že krajským kolem cesta našich studentů v soutěži nekončí, do celostátního kola postoupil ze šestého místa v krajském kole Tomáš Doulík. Olympiádě se věnovalo i dnešní Studio 6 České televize, kde se objevil i oktaván Dan Strnad. Jestliže Vás zajímá, jak vypadá naše uniforma na televizních obrazovkách, vysílání najdete v archívu ČT, konkrétně zde  (v čase 49:00).

Před čtrnácti dny jsem s Vámi sdílel jednu informaci, která bohužel nebyla úplně přesná. Soutěž STEMCO se neuskutečnila na konci října, ale bude se konat až koncem listopadu, trochu jsem tedy předběhl dobu. Každopádně ale platí, že našim studentům přejeme hodně úspěchů a budeme se těšit na jejich výsledky.

Tento týden byl na události v naší škole opět bohatý. Hned v pondělí přivítali naši primáni a sekundáni vzácného hosta. Byl jím pan Paul Delaney, s nímž absolvovali workshop s tématem poezie. Tento inspirativní kurz vyvrcholil skládáním vlastních básní.

Úterý se neslo ve znamení Halloweenu, který se nám prolínal celým dnem. Kromě tradičních uniforem jsme během dne ve škole mohli vidět celou řadu povedených kostýmů. Odpoledne studentská rada ve spolupráci s kolejemi připravila pro všechny studenty různé halloweenské aktivity, po večeři pak následovalo promítání hororového filmu, aby se na závěr dne ponořil celý areál do tmy a vytvořil tak důstojnou kulisu závěrečné únikové hře, jíž absolvovali jen ti nejodvážnější. Více podrobností najdete na našem webu

Ve středu vyrazili naši sextáni na dějepisnou procházku po Praze. Zvoleným tématem byla Praha totalitní, sledovali tedy historické stopy nacistické okupace a komunistického režimu. I pražští studenti byli překvapeni tím, kolik historicky zajímavých míst spojených s těmito epochami se v Praze nachází. Tak jak je u nás zvykem, nejednalo se však pouze o výklad vedený učiteli, ale do různých aktivit byli vtaženi i samotní studenti. Za úkol třeba měli nalézt současná místa na základě fotek rozbombardovaných budov z 2. světové války. To některé skupinky zavedlo do velmi zajímavých prostor; interní třídní soutěž vyhrála skupina, která se dostala na střechu klubu Duplex na Václavském náměstí. Ale pššt, o tom prý nemají exkurzi organizující učitelé vědět...

V závěrečném odstavečku se budu zabývat statistickou anomálií. Ne, nemám na mysli abnormálně teplý říjen, ale pravděpodobnost, že na čtyřdenním výletu do Paříže potkám studenty Open Gate. Dobře, to, že se v letadle do Paříže sejdu s jedním naším studentem, se asi stát může. To, že na Eiffelově věži potkám dva naše oktavány, už je poměrně nepravděpodobné, ale to, že se po návratu při vyzvedávání kufru prakticky srazím s dalšími dvěma studenty, je už na hranici uvěřitelnosti. V kabaretu Moulin Rouge jsem naštěstí na žádné naše studenty či studentky nenarazil, to už by bylo vážně na zamyšlenou.

Přeji příjemný víkend

Luděk Michalik