Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům našich pátečních zpráv,

včera a předevčírem jsem se s mnohými rodiči a zákonnými zástupci viděl či slyšel na třídních schůzkách, a tak logicky začnu jimi. 

Náš rezervační systém mi ukazuje, že za tyto dva dny naši učitelé na schůzkách prohovořili dohromady téměř 80 hodin, rozložených do 932 individuálních setkání (včerejší společnou část nepočítám). Je to určitě úctyhodné číslo, za které jsme velmi rádi, protože komunikace mezi učiteli a rodiči je velmi důležitá. Navíc věřím, že rodiče během schůzek zjistili, že povídání o studentech není pro naše učitele jen prací, ale že k těmto konzultacím přistupují s upřímným zájmem a potěšením. Mimochodem, naši trojici tradičně nejvytíženějších učitelů (Halamásek, Tomášek, Drozdek) tentokrát s celkovým počtem 55 setkání překonala Kateřina Michaliková. Zaslechl jsem také, že vzhledem k celkovému času, který na schůzkách propovídala, byly pak její domácí večery neobvykle tiché.

Kdo přišel na rodičovské schůzky, mohl si v hale školy prohlédnout výstavku prací našich studentů. Část z nich vytvořili primáni v rámci hodin zeměpisu, zbytek byl produktem projektu Science Week, jenž dneškem končí. Oboje mi připomnělo něco, co jsem už nejednou popisoval, ale co je zároveň pro naši školu extrémně důležité, a proto to rád zopakuji: všichni se zde snažíme ukázat studentům, že je mnoho cest, jimiž se v životě mohou dát, a také se pokoušíme vytvářet podmínky, které jim umožní se ve zvolené cestě rozvíjet.

Není proto náhodou, že hned pět našich studentů (Bára Langerová, David Jirásko, Vojta Hofmann, Sylvie Slámová a Andrea Pokorná) bylo letos vybráno do programu Otevřená věda, který organizuje Akademie věd ČR prostřednictvím stáží ve svých ústavech. Septimán Jáchym Kulhánek obsadil celkově 10. místo v ČR v Lingvistické olympiádě, dále Kryštof Novák postoupil do celostátního kola Astronomické olympiády, Amelie Figallová uspěla v krajském kole Biologické olympiády, Amelie Figallová v Chemické olympiádě, dva naše týmy (František Jemelka + Viktorie Petrášková, Daniel Middleton + Oliver Erben + Lukáš Michalik) vyhrály krajské kolo soutěže Mezinárodní středoškolský Moot Court, organizované Právnickou fakultou UK, a postoupily do Mezinárodního finále. Z krajského kola předávání cen Studentského časopisu roku si STUDENT odnesl stříbrnou medaili, a tak postoupil do celorepublikového finále.

Pravidelní čtenáři asi ví, že jsem v minulosti zmínil úspěchy našich studentů i v dalších oblastech, dnes výsledky uvádím jen jako doklad různorodosti, kterou u nás nabízíme a na kterou jsme – myslím právem – i trochu pyšní. Zároveň chci ale podotknout, že důležité je, že si naši studenti mohou vybrat oblast, která je baví, a v té se rozvíjet. Nese-li to s sebou i nějaké úspěchy, je to příjemný bonus, nicméně důležitější je chuť a možnost zapojit se.

V uplynulém týdnu jsem zapomněl zmínit výpravu dvaceti našich septimánů do Berlína; podle ohlasů se jako obvykle jednalo o vydařený týden, zpestřený i dny strávenými ve výuce na partnerském Schillerově gymnáziu. Rovněž zprávy od šesti sextánů, kteří jsou aktuálně na jazykovém pobytu v Paříži, zní velmi pozitivně. Bohužel ne až tak dobré jsou zkušenosti naší kolegyně Lidky Tomanové s cizineckou policií. Navštívit tento ústav je nutností, aby k nám v půlce června mohla dorazit skupina indických studentů a oplatit nám naši podzimní návštěvu u nich. My se ale určitě nenecháme odradit, takže pro naše současné kvintány chystáme na příští rok další kolo této výměny.  

Závěrem jedno krátké organizační upozornění: jak určitě víte, dvě následující středy jsou státními svátky. Po oba dny zůstávají naše koleje otevřené, v úterý je pokaždé výuka nezkrácena a standardně probíhají i kroužky.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik