Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

ze zasněženého areálu, který ještě ráno pokrývaly další vločky, ale kde nyní svítí slunce, k Vám přichází pozdrav tohoto týdne.

V poslední době zde často hovoříme o novinkách, tak dnes, poněkud netradičně, začneme krátkým zamyšlením nad technologiemi a vzděláváním, jejich současností a blízkou budoucností a v závěru vše efektivně propojíme s konkrétními událostmi ze života školy.

Naši studenti, Vaše děti (jak jistě nejen od nás víte, nazývaní též generace Z či chcete-li mileniálové, prostě mladí lidé narození po roce 2000) vyrůstající v poněkud odlišném světě než v tom, který jsme znali my starší. Ponechme nyní stranou vše ostatní kromě současných technologií a jejich využití a vlivu na život, práci i školu. Ještě ráno v posteli se bleskově mrknou na spolužáky či kamarády jakkoli vzdálené, třeba s nimi krátce a zdarma pohovoří (o životě či o projektu, na kterém pracují), cestou do školy si přečtou texaské nebo honduraské noviny, mrknou na aktuální záběry surfařských podmínek pláží v Austrálii nebo v Chile, nebo si nakoupí na burze nějakou novou a nadějnou kryptoměnu, či prodají přes aplikaci svůj školní batoh, anebo online udělají víkendový nákup. Nebo připraví pro spolužáky prezentaci o výhodách a nevýhodách zavedení cel na dovoz solárních panelů, vloží tam pár nejnovějších odborných komentářů a citací, grafických animací, naleznou včerejší nejlépe hodnocenou přednášku na toto téma od ekonoma sedícího právě ve Skotsku nebo Japonsku. Či se třeba věnují chemii, fyzice, jazykům, historii, čemu chtějí, jelikož zdroje a téměř všechny knihovny světa mají totiž v kapse nebo na klíně. Je Vám zřejmé, že takto bych mohl pokračovat donekonečna. A to jsem vůbec neotevřel možnosti virtuální reality a umělé inteligence.

Zatímco naši rodiče a možná i někteří z nás si se znalostmi ze školy vystačili celý život, naše děti se budou celý život stále vzdělávat, pokud budou chtít „být v obraze“, a to nejen v jejich zvoleném oboru ale i v praktickém každodenním životě. To, co používají totiž dnes (o čemž my jsme neměli před deseti lety ani potuchy), bude za deset let dávno pryč, možná dávno překonané, bude to pouze záznamem v digitální historii. A to nemluvíme a jejich budoucích pracích, pracovních pozicích, zaměstnáních. Mnoho prací a pozic zanikne (opravdu si myslíte, že naše děti někdy vkročí třeba do banky?!), mnoho nových vznikne a některé pochopitelně zůstanou. Existuje celá řada studií a úvah, které to jsou ty budoucí. Tak z těch, co si umíme představit (protože je řada těch, co si představit vůbec neumíme) to určitě budou práce v oblasti současných i budoucích technologií a jejich vývoje, hardwaroví i softwaroví specialisté, konstruktéři, vývojáři, jejichž všechny procesy bude muset někdo řídit, projektovat, komunikovat, ohlídat, všechny nové produkty či myšlenky bude muset někdo propagovat, šířit či nakonec i prodat. Samozřejmě budou stále třeba též vědci a lékaři (nejen těla, ale i duše), zdravotní sestry, fyzioterapeuti, v souvislosti se stárnutím populace též pečovatelky, ale dost možná bude třeba více fitness či pilates trenérů a učitelů jógy. A to zde nehovořím o obrovské spoustě pozic, které třeba nevyžadují vyšší či univerzitní vzdělání, abych zůstal u pravděpodobnější budoucnosti našich studentů.

My v OPEN GATE se samozřejmě stále snažíme jít s dobou, ač se zdá, že ta je a bude vždycky rychlejší než naše možné reakce. My to ale nevidíme pesimisticky, snažíme se, vzděláváme se a neustále inovujeme. Chceme a vedeme studenty, aby si uvědomovali, že vzdělávání je celoživotní proces tj. PERMANETNÍ; vytváříme výukové prostředí, které je PARTICIPATIVNÍ a PROAKTIVNÍ – student organized learning je toho nejlepším případem, studenty aktivně zapojujeme, vycházíme z jejich angažovanosti a využíváme ji. Zároveň je vedeme k přemýšlení nad jejich budoucností, nad uplatněním možných dovedností a schopností, aby byli PREDIKTIVNÍ, ale zároveň PREVENTIVNÍ, ve smyslu osobní odolnosti a předcházení možným problémům a překážkám. Mnozí z Vás asi znají tzv. marketingový mix, dříve 4P, dnes již spíše 5P (Product, Price, Placement, Promotion + People), tak Vám zde nabízíme modifikované 5P ve vzdělávání v 21. století, jehož struktura zaznívá na současných konferencích, které hledí do budoucna.

A kdybychom to měli prokázat třeba jen na životě tohoto týdne, máme hned po ruce pondělní assembly a opětovnou návštěvu pana Poláčka, kdy jsme se hlouběji položili do internetu věcí a senzorů, nejen jejich uplatnění, ale též jejich konstrukci, dostali se k jednotlivým součástkám, technologii, která je tvoří, programům, které je řídí. A opětovně jsme studentům vysvětlili, že všechny nově věci potřebují též designéry, vývojáře, konstruktéry, marketéry, obchodníky, ale též finančníky a manažery, dokonce i právníky.

Terciáni a kvartáni např. trávili odpoledne v laboratoři, kde sráželi, filtrovali, žíhali, rozpouštěli, aplikovali teoretické znalosti, experimentovali, objevovali a nakonec vypracovali protokoly. Ti nejlepší z nich se zapojili do školní chemické olympiády a nyní uvidíme, jestli Eliška, Nela, Bára a Kateřina postoupí se svými výsledky do krajského kola.

Po prázdninách se chystá další „hi-tech“ assembly, mimořádně prodloužené na dvě hodiny, první teoretickou a druhou praktickou. Tématem bude robotika. Více detailů příště, ale již nyní se studenti prim až kvart mohou těšit.

Chystá se toho celkově opravdu mnoho, a abych Vás dnes příliš neunavil, pojďme raději ještě krátce za společenskou zábavou. Proběhl maturitní ples, fota na webu či FB. Vše se nadmíru vydařilo, děkujeme oktavánům, všem ostatním zapojeným a samozřejmě i zúčastněným. Velká krása! Proběhla též Valentýnská diskotéka, škola byla vyzdobena ve jménu lásky. My totiž nezapomínáme, že přes všechny ty dnešní „vychytávky“ jsou nejhodnotnější a nejdůležitější mezilidské vztahy a samozřejmě zdraví.

A jelikož nás čekají „jarní“ prázdniny, využijte je k utužování a budování vztahů, k rozvoji těla, třeba zimním sportem, a když vám zbyde čas, vzdělávejte se. V čemkoli! Čas poplyne stejně rychle, jde o to, jak jej hezky a smysluplně využít.

Mějte se krásně, užívejte radosti života a já Vám za všechny kolegy v OPEN GATE přeji pohodový týden resp. dva.

Petr Chára