Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

teplotní rekordy na počátku týdne, atypické pro polovinu října, vystřídaly ranní až celodenní mlhy. Jednou to samozřejmě přijít muselo, již měsíc je tady podzim. Pokud jste ale vzali za své moje poslední doporučení a vyrazili do přírody, speciálně do listnatého lesa, mohli byste uznat, že přeci jen je to nádhera. Samozřejmě i u nás v OG hrají listy všemi barvami a pod opadávajícími stromy nám utekl další týden.

Pondělní ranní assembly bylo za účasti hostů věnováno celosvětové migraci v datech a číslech a následně proběhla beseda s paní Isabel Torres, která přesídlila ze španělské Grenady do České republiky. Ona i studenti byli navzájem mile překvapeni výbornou češtinou (p. Torres) a španělštinou (našich studentů).

Kvinta A v pondělí vyrazila na procházku a geologickou exkurzi do Říčan, němčináři v úterý zajeli do Prahy na festival německého filmu s následnými debatami, konal se též seminář pro naše "prvovoliče", včera se pro změnu na kolejích pořádal Toast Day, soutěž osmi týmů v přípravě topinek a samozřejmě i dalších dobrot, k nim podávaných, a byla to další zábavná kulinářská show. A ještě jednou pondělí - to k nám dorazil na návštěvu reprezentant YALE - NUS College ze Singapuru s nabídkou programu studia a stipendií. O tom všem jistě přineseme obsáhlejší informace či reportáže s fotodokumentací na našem webu či FB. Tam si nyní můžete přečíst o sobotní návštěvě našeho TEDxYouth týmu na konferenci v Praze na ISP.

Naplno se v novém školním roce rozbíhá práce dvou velkých redakčních týmů OG Chronicle a OGNotes, proběhlo nové formování jednotlivý týmů dle rubrik a první porady a v listopadu se můžete těšit na nové vydání.

Den otevřených dveří je již zase o týden blíže, proto nezapomeňte šířit info mezi potenciální talenty a jejich rodiče (http://bit.ly/DenOtevrenychDveri_2017).

Nu, jelikož nynější počasí vybízí k nějaké domácí činnosti (a opravdu nemám na mysli úklid) - ke knize, filmu či práci s novými technologiemi v rámci vzdělávání se, posílám dva typy.

V prvním Jeff Utecht, mezinárodní odborník na využívání technologií ve vzdělávání, prezentuje pozitivními dopady "propojení" na současnou generaci.

https://www.youtube.com/watch?v=S8djV8slDN0

Na druhou stranu se Ankit Shah, absolvent University of Pennsylvania, zamýšlí nad některými negativní dopady přílišné posedlosti "lajky a statusy" a představuje svůj projekt "Čaje s neznámými".

https://www.youtube.com/watch?v=4d1beAGx3Qo

Na závěr připomínám, že dnes a zítra probíhají parlamentní volby. Za právo volit se u nás i ve světě bojovalo a umíralo, tak jej zkuste v míru využít a vyberte to, co je dle Vašeho názoru nejlepší pro tuto zemi a její občany.

Šťastnou ruku do voleb a hezký víkend Vám přeje

Petr Chára