Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

podzim je tady, zatažená obloha, přeháňky často přecházející ve vytrvalý déšť, chladno a větrno. Slunce a tepla jsme si užili do sytosti, přichází čas zimníků a deštníků.

Studium pochopitelně pokračuje bez ohledu na rozmary počasí, opět se konala obě ranní assembly. Pondělní se neslo v duchu umění, čtvrtek pro změnu zaujala věda. V pondělí jsme zhlédli audio-video výstupy sekund a tercií, ve čtvrtek oktaváni prezentovali výstupy z Group 4 projektu (přírodní vědy se v IB sdružují ve 4. vzdělávací skupině předmětů).

Dnes bych se ale rád věnoval tématu nadčasovému a pohovořil o možnostech studia po absolvování OG. Inspirovala mne k tomu pondělní návštěva z University of Cambridge a aktualita kolegyně Chárové Zahořové. Pokud jste ji ještě nečetli, máte nyní možnost:

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14640/v-mesici-zari-se-v-og-zastavila-rada-zajimavych-hostu

OG navštívil představitel The Cambridge University Czech and Slovak Society pan Jan Růžička (toho času student Judge Bussines School na CU) s projektem Experience Cambridge. Domluvili jsme se, že k nám zavítá opět 20. října společně s kolegou Martinem Výškou (Trinity College na CU) a panem Otakarem Fojtem z britské ambasády v Praze. Na setkání zveme všechny starší studenty, nejen potencionální zájemce o top studium na CU a budeme se snažit kromě představení projektu také inspirovat k vysokoškolskému studium obecně, zejména ve Velké Británii. Experience Cambridge nabízí opravdovým zájemcům o prestižní vzdělání možnost pobývat 4 dny na CU a zažít na vlastní kůži tamní reálný akademický a sociální život, přičemž ubytovaní, přednášky a aktivity jsou zdarma, zájemce prakticky uhradí pouze cestovní náklady a jídlo.

Samozřejmě ne každý student má ambice pokoušet se o přijetí na nejžádanější top univerzity světa, často je také prozíravější zvolit si pro bakalářský program něco reálnějšího. Využiji tedy ještě dnešní prostor ke stručnému přehledu možností a propojím to s přehledem finanční náročnosti. Kvalitní vzdělání je dnes především značnou investicí, je tedy určitě vážit „value for money“ a zohlednit též náklady příležitosti.

Začněme za mořem, kam obvykle míří jeden až dva z našich absolventů. Možností je spousta, rozmanitost obrovská, těžko se zobecňuje. Jedno však lze s jistotou prohlásit, že bez získání stipendia (akademického, sportovního, uměleckého, …) jde o finančně nejnáročnější variantu. Rok studia se pohybuje od 35 000 do 70 000 US dolarů, tj. až 1,75 milionu CZK za akademický rok. Navíc je třeba si uvědomit, že bakalářské studium v USA trvá 4 roky (výjimeční studenti s výbornými výsledky v IB ho ale mohou zkrátit na 3, záleží na univerzitě). Studium a atmosféra je však celkově vstřícnější, přátelštější, interaktivnější, univerzitní kampusy jsou většinou výborně vybaveny, možností aktivit, zejména sportovních je nepočítaně, studentský život je komunitní a velmi pestrý. Je tedy třeba opravdu zodpovědně posoudit prestiž, kvalitu, obor a možnosti následného uplatnění.Je rozdíl mezi studiem práv na Harvardu či studiem tance v Nebrasce (nic proti tanci, ani NebrasceJ, jen příklad).

Jednoznačně nejoblíbenější destinací našich studentů je však Velká Británie a v poslední době zejména Skotsko. A důvod je většinou finanční. Studium v Anglii totiž stojí 9 000 liber, cca 300 000 CZK a zhruba stejnou částku je třeba přičíst na životní náklady, zejména ubytování. Pochopitelně záleží, zda žijete a studujete např. na LSE uprostřed Londýna či na univerzitě v Cromwellu. Ovšem ve Skotsku student z EU neplatí za školu nic (zatímco Angličan či Velšan platí třeba až 9 000 liber). Není proto divu, že naši absolventi již obsadili všechny známější skotské univerzity. Platí tam většinou jen životní náklady, ty za ubytování se opět liší dle místa. Studium ve Skotsku obvykle trvá též 4 roky, ovšem magisterské jen rok, tedy celkem 5 jako u nás.

Další oblíbenou destinací se stává Holandsko. Mnoho oborů v AJ, velmi dobrá kvalita, pestré mezinárodní prostředí, 2 000 až 4 000 eur za rok dle školy a oboru, tj. 54 000 až 108 000 CZK, pochopitelně plus životní náklady. Ty jsou podobné jako ve VB. Studium bakalářské ovšem trvá standardně 3 roky, magisterské pouze rok navíc.

A pochopitelně je zde i logická možnost studovat v ČR, pro dnešní přehled vynechám tradiční obory v češtině na státních univerzitách, ty jsou zadarmo. Pokud chce student studovat v AJ, musí si samozřejmě připlatit, možností je poměrně dost, kvalita je různá. Nejdůležitější je pravděpodobně akreditace oborů, a to jak česká, tak nějaká prestižní zahraniční, ty jsou první zárukou kvality. Tady bych zmínil třeba Anglo-American Univerzity, kam v poslední době míří též naši studenti. Ta mj. získala letos akreditaci WASC, Western Association of Schools and Colleges, stala se tak pravděpodobně první univerzitou v Evropě s touto značkou kvality. Pod akreditaci WASC patří mj. prestižní kalifornské univerzity jako Stanford, UC Berkeley, UCLA, Chapman atd. Za školné cca 150 000 CZK ročně tak můžete zůstat „doma“, získat stejně akreditovaného bakaláře za zlomek ceny než v USA, vyjet skoro zadarmo na semestr či dva do zahraničí v rámci programu Erasmus a jít třeba studovat do zahraničí až na magistra.

Možností je tedy celá řada, dnes jsem si dovolil jen velmi stručný přehled s důrazem na finance, studium má však další celou řadu aspektů, těm se budu věnovat zase někdy příště.

Mějte se fajn, zatopte si a prožijte pohodový víkend.

Petr Chára