Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv,

dnes začnu sdílením svého včerejšího zážitku. Kolem půl třetí byste mě totiž našli na výstavě výtvarného umění. Příjemné bylo, že mi stačilo sejít z prvního patra naší školy do přízemí, kde ve 14:20 začínala vernisáž, na níž dvě naše oktavánky představily své absolventské práce z předmětu IB Visual Arts. Vřele všem doporučuji najít si do příštího pátku chvilku a třeba před vyzvednutím svých dětí se zajít do haly podívat. Najdete tam malý výstavní prostor a v něm díla, která by se určitě neztratila ani v leckteré umělecké galerii.

Na umělecké notě ještě chvíli zůstanu; naši kvartáni minulý týden zamířili do Národního divadla, kde je nejdříve čekala divadelně-taneční dílna a poté následovalo představení Poe. Aby toho neměli kvartáni málo, včera nad ránem odjeli do Osvětimi. Mají tak jedinečnou možnost připomenout si hrůznou atmosféru vyhlazovacích táborů. Jak všichni víme, bohužel i v současné Evropě si jeden stát myslí, že má právo okupovat území sousední země, a i proto je připomínání událostí druhé světové války (včetně konců, k nimž vedlo ustupování agresorům) tak důležité.

Naši sextáni v současné době finišují výběr svých IB předmětů. Znamená to, že si vybírají šest předmětů; tři z nich budou studovat na vyšší úrovni, další tři na úrovni standardní. Výběr se řídí určitými pravidly, předměty jsou sdruženy do skupin a studenti si musí vybrat z každé skupiny jeden předmět, IB program totiž dbá na všeobecný rozvoj studenta. Na druhé straně ale prostřednictvím volby předmětů na vyšší úrovni zajišťuje dostatečnou možnost specializace každého studenta podle jeho preferencí. S výběrem předmětů studentům pomáhají nejen naši učitelé a kariérní poradkyně, ale i jejich starší spolužáci. V rámci IB peer panelu jim totiž naši septimáni a oktaváni představují jednotlivé předměty na základě vlastní zkušenosti. Mnohdy musí zodpovídat velmi zvídavé otázky. Předměty samozřejmě představují také IB učitelé, informace se tedy k sextánům dostanou z různých zdrojů, a tak si mohou předměty vybrat po skutečně zralé úvaze.  

Zhruba před 14 dny skončilo podávání přihlášek na střední školy. Do primy se nám hlásí 100 uchazečů, 68 z nich si nás dalo na první místo, což znamená, že pro nabízených 36 míst v primách budeme mít opravdu z čeho vybírat. Školní část přijímacích zkoušek proběhne těsně před Velikonoci, státní část v půlce dubna a vyhlášení výsledků přijímacího řízení nás čeká v půlce května.

V posledním odstavečku se pustím na tenký led a zhodnotím svůj pobyt v Brně v rámci Debatní ligy, o které jsem Vám už psal. Musím přiznat, že to byl můj první dlouhodobější pobyt v druhém největším městě ČR a jako rodilý Pražan jsem tam odjížděl s určitými předsudky. Nicméně šaliny fungují stejně dobře jako tramvaje, koupení lístku v nich je obdobně snadné jako v Praze, hospody jsou podobně zaplněné, takže jediný rozdíl jsem našel při večerní procházce po brněnském hradě; zatímco na tom Pražském potkáte i kolem osmé večer celou řadu lidí, v Brně jsem byl na Špilberku prakticky sám, což mi vůbec nevadilo, lidí si během svého pracovního týdne užiji až až.

Přeji Vám příjemný a klidný víkend.

Luděk Michalik