Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče,

dnešní páteční dopis se k Vám dostává v předvečer Filipojakubské noci. Ta je opředena řadou rituálů a symboliky už od pohanských dob. Její kořeny sahají až do keltského svátku Beltain, který se slaví mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Staří Keltové tehdy zapalovali nový oheň,  symbol síly, energie a života. Tímto svátkem také začínalo teplejší období v roce. Věřme, že i k nám do OG se konečně dostaví krásné dny, při kterých by si děti při venkovních aktivitách konečně užily to pravé slunečné jarní počasí.

Ve většině tříd byly hlavním tématem čarodějnice a vše kolem nich. To však zdaleka nebylo vše. Pojďme se společně podívat, co dalšího se v jednotlivých ročnících odehrálo.

Ještě předtím bych Vás však chtěl poprosit, abyste si příští středu a čtvrtek vzpomněli na naše páťáky, kteří tou dobou budou sedět u přijímacích zkoušek. Ty budou jejich první důležitou zkouškou v životě a Vaši podporu na dálku určitě uvítají. My všichni ze základní školy jim držíme palce a věříme, že vše zvládnou na jedničku! Naši milí páťáci, hodně štěstí a pravou nohou vpřed!

Prvňáci

V uplynulém týdnu se prvňáci proletěli na košťatech, čarovali a míchali kouzelné lektvary. Vyrobili i čarodějnici ze slámy, kterou příští týden už definitivně zaženou zimu. Také si hojně užívali sluníčka a spoustu výuky zvládli venku. Čtení už je pro ně hračka, takže s pohádkou o Malé čarodějnici a jejími úkoly, si snadno poradili. (TČ)

Class 1 started celebrating Carodejnice early! On Monday we competed in  broomstick races, read a witchy story and created our own witch hats out of natural materials. We keep the excitement going throughout the week and created some mixed media witches in Art Class. To close out the week we practiced our speaking using It’s got to describe our drawn witches to one another. (CJ)

Druháci

Týden plný oslav a veselí zažili druháci. Po Asii je čeká objevování dalšího kontinentu – Afriky, už sbíráme informace a listujeme moudrými knihami. Ve středu jsme navštívili knihovnu a odpoledne jsme si udělali po delší době dílničku čtení. Přidali jsme čerstvé „listí“ na náš školní knížkovník a dočetli knihu na pokračování Můj brácha Tornádo. V pátek nechyběl den plný čar a kouzel na sletu čarodějů a čarodějnic. Za všechny světoběžník  Saša a SašenkaJ.

This week Class 2 worked together to create a city out of paper and sandwich bags-complete with traffic lights and crosswalks. We discovered what Stop! Look! Listen! Think! means when crossing the street and started brainstorming ideas for our “Safely Crossing the Street” project. We also finished Unit 8 in our Activity Books and are now on to our final Incredible English Chapter! (CJ)

Třeťáci

Badatelé se v tomto týdnu učili on-line. Už jsou natolik zběhlí, že šlo vše jak po másle. J Vznikly nové výzkumné jednotky, které se vrhly do přípravy prezentací jednotlivých soustav lidského těla. Výsledky jejich práce nám představí na lékařském setkání, které se uskuteční příští čtvrtek. Víte, která soustava je tou nejdůležitější? Že ne? Pak si nenechte ujít příští report, protože my vás s výsledky setkání obeznámíme. Badatelé, Marie, Andrejka a Martin.

These researchers also became more well-versed in the Sport and Olympic realm this week in English class. They continued their Sports unit in Incredible English and added a lot more knowledge onto this by talking about different Olympic sports and what it takes to become an Olympian. They read about the „Ready, Set, Gold!“ program in California, which gives children a taste of the steps taken and hard work done to reach Olympic legendary status. They even had an Olympic quality workout session on Friday to end their school week. Take that energy with you into the weekend and carry it over into the classroom next week and beyond! Go for gold! (ED)

Čtvrťáci

Čtvrťáci se slétli na akci

Všichni čtvrťáci se před týdnem on-line výuky pořádně vyřádili a došlo také na loučení. Zažili teambuilding, při kterém oprášili koloběžky, zahráli si týmové hry a předčasně oslavili čarodějnice. Vyrobili si slaměné baby a pak je na hranici upálili. Po vydařené akci to ve třídě vypadalo jako v šípkovém království, což svědčí o tom, že se akce povedla. Těšíme se na další!!! Terezka, Monča a čtvrťáci

This week class 4 learned about the first national park in the world, Yellowstone National Park. Pictures of geysers, mountain peaks, canyons, and beautiful nature captivated our imaginations. Students then prepared their own presentations on Czech national parks in groups. I was very pleased by the outcome and the teamwork they exhibited. We also learned and practiced THERE IS/ARE and COUNTABLE/UNCOUNTABLE nouns in Incredible English. (JD)

Páťáci

Páťáci jsou před cílovou rovinkou – k jednotné přijímací zkoušce zbývá pár dní. Po celý tento týden pilně pracovali na zdokonalení strategií při řešení složitých slovních úloh, procvičovali si gramatické jevy, ale každou volnou chvilku trávili venku na čerstvém vzduchu. Ve čtvrtek a v pátek si také vyzkoušeli přijímačky nanečisto při tradiční akci TCLB. „Těžko na cvičišti – lehko na bojišti“? No, uvidíme… Není překvapen, kdo je připraven, a to vy – naši milí páťáci – jste! Ve středu i ve čtvrtek na Vás budeme všichni myslet a držet Vám palce v den D. (SČ, MZ, PK)

In class 5 this week, we had a very busy week. We did some great work preparing for the listening section of the PET. We also learnt in more detail the rules and skills involved in the game of softball. We finalised work on our Statistics and Probability projects and will send out our surveys in the next week. We completed our articles for the upcoming newsletter. And then we chilled out by working on our super tunes on Garageband! Hopefully, you will get to listen to some of them soon! (LR)

Lidové tradice praví, že v noci na prvního máje se odehrává mnoho zvyků a obyčejů. Stavění májky, opékání buřtů a pálení čarodějnic jsou ty nejznámější. Pokud se i Vy chystáte na podobnou akci, hezky si to užijte. Společně pak vstoupíme do měsíce května, a tak na závěr ještě vzpomeňme slova romantického básníka Karla Hynka Máchy: “ Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas…“

Váš tým ZŠ OG