Pravidelný pozdrav z Vaší - naší základní školy

MIlí rodiče a přátelé Vaší - naší základní školy,

opět Vás srdečně zdravíme na konci týdne, který byl naplněn adventním povídáním, zpěvem písní s adventem spojených a aktivit, které k tomu období neodmyslitelně patří. Zajisté můžeme připočítat i návštěvu Mikuláše, u nás rovnou dvojí!

Děkujeme všem, kteří si v tomto pro mnohé hektickém období našli čas a připojili se ve čtvrtek k jednotlivým třídám k vánočnímu tvoření. Příští týden ve středu se pod taktovkou družiny bude opět tvořit, a to nepečené cukroví. Pokud Vám tato informace unikla, přihlásit děti a případně i sebe můžete na tomto odkaze. Odpoledne pak máte možnost navštívit tradiční klavírní koncert v divadle školy.

Jak prožily tento týden děti v jednotlivých třídách? Pojďme opět poodhrnout sníh, tradičně otevřít dveře a nahlédnout!

1. třída
Tento týden jsme se v první třídě opět měli krásně. Vánoce se rychle blíží a ve třídě panuje vánoční atmosféra, kterou pomáhá navodit každodenní zapalování svíčky na adventním věnci i intenzivní nacvičování na besídku. Těší nás, že nás navštívil Mikuláš s andělem a čertem. Byli jsme velmi hodní, takže nás příjemně překvapil malým dárečkem. Všichni jsme před ním hrdě přednesli básničku. V rámci dílen jsme se zabývali tvořením vánočních ozdob a přáníček, které si budete moci zakoupit na besídce. Výuka čtení a psaní zdárně pokračuje a naše děti se stále zdokonalují. Tentokrát jsme si procvičovali písmena V a H a soustředili jsme se na slova, ve kterých se tato písmena nacházejí. Už teď jsou naši prvňáčci velmi dobří čtenáři! V rámci matematiky jsme se věnovali sčítání do čísla 8 a vymýšlení slovních úloh, což nám šlo výborně.
Přejeme Vám klidný adventní čas a krásný víkend plný radosti a pohody.
S úsměvem, Bára a Hedvika za tým první třídy.
This week was all about Christmas. We spoke all about our own family traditions during the holiday season. We learned new vocabulary words for Christmas decorations and treats and we received a new ornament to put on our tree! Don’t worry! We also found some time for learning. We reviewed our vocabulary for pets and practised asking one another about our favourite animals. We ended the week by getting into the Christmas spirit and creating some beautiful crafts to sell at our Christmas market.

2. třída
Ahoj z naší vesmírné třídy astronautů!
Tento týden jsme na naší kosmické misi zažili nevšední událost. Navštívili nás nečekaní hosté přímo z vesmírného neznáma – Mikuláš, čert a anděl. Tato veselá trojice přinesla s sebou atmosféru svátků a radost, která se neztratí ani ve váze nulové gravitaci. Byli jsme všichni hodní, takže nás čerti neodnesl.
Dále jsme si povídali o Vánocích, procvičovali písmena U, Ú, Ů a také se připravovali na besídku, která, jak doufáme, bude úžasná. A nechyběly ani vánoční dílničky, kde jsme připravili spoustu krásných dárečků.
Plní nadšení a zvědavosti se těšíme na to, co přinese týden nadcházející. Už se nemůžeme dočkat dalších příběhů a objevů.
Z naší třídy astronautů vám posíláme vesmírný pozdrav a těšíme se na další týden plný zábavy!
Druháci, Andrea a Beátka.
This week was all about reading! We reviewed and practised our heart words and vowel sounds through a fun new game. We chose new titles from our classroom library to take home and share with our families. We also got a lot of writing practise in. We are now all experts at writing complete sentences using he’s got and she’s got. We worked very hard this week and are counting down the days to our Christmas show. We can’t wait to share what we have been working on.
This week in English, students and I worked on a special Christmas surprise for all you parents, siblings, and extended family members out there! Children will bring home this surprise just before the Christmas holiday so bear with us all before the 24th. Furthermore, we spent Thursday with the class teacher and assistant to create inventive Christmas Crafts to be sold at the Open Gate Christmas Market in the upcoming weeks. Children have been working a lot on writing composition and are adept at writing letters and using the present simple tense to talk about things they like and do on a regular basis. I’m pleased with the overall progress of the class. I would like to send some children home with English reading books. I hope that’s alright with you all. I will discuss with children how to choose a good book based upon interest and ability. Children can start “checking out” English reading books in a manner similar to local Czech public libraries.

3. třída
Tento zasněžený týden jsme pracovali naplno, učení nás prostě baví. V úterý k nám vtrhli čerti, ale zachránil nás Mikuláš a andělé. Žádné zlobily ani hříšné duše u nás nenašli. Třídou nám znějí koledy a je cítit vůně adventu. Poctivě trénujeme na besídku. Užili jsme si předvánoční dílničky za pomoci našich skvělých maminek. Máme mnoho krásných výrobků, kterými chceme podpořit psí útulek Oříškov. Už se moc těšíme na Vánoce. A co vy?
Vaši třeťáci.
The Christmas Spirit was in full force this week in class. On Monday, the class reviewed the grammar “have got” from Incredible English. To practice using “have you got” the students played the card game “Go Fish”. On Tuesday and Wednesday the students practiced Christmas vocabulary and learned about Christmas traditions from around the World. On Thursday they had their Christmas Workshop.

4. třída
Se čtvrťáky jsme si tento týden vyzkoušeli, jaké je to dělat dobré skutky. Ve třídě jsme rozehráli adventní hru s názvem „Pastýři a ovečky“. Každý pastýř má na starosti jednoho spolužáka neboli ovečku, o kterou pečuje a zahrnuje jej drobnými dárečky. V pondělí 4.12. jsme společně s Ilonkou a Sašou navštívili babičky a dědečky v Domově pro seniory kardinála Berana v Mukařově. Bylo to velmi milé a krásné setkání, kdy jsme zazpívali pásmo koled, dovezli plnou bedýnku vitamínů a děti předaly seniorům krásný adventní věnec. Babičky a dědečkové si s námi některé koledy zazpívali. Bylo to pěkně strávené odpoledne a všichni jsme si to moc užili. Velké dík patří všem dětem, učitelům i paní ředitelce Hankové a panu Dvořákovi. Ve zbytku týdne jsme pilovali vyjmenovaná slova, převody jednotek délky, vánoční besídku a také jsme si vyrobili výrobky na vánoční jarmark.
Krásný víkend přejí čtvrťáci.
Our class jumped right into the Christmas spirit this week! Besides having our daily advent surprises, we began our first English novel! During our classes we worked together to read chapters from A Boy Called Christmas. To reinforce our reading, we also listened to the audiobook and made some mind maps which will continue to grow as we dive deeper into the novel. Thursday was especially fun for us because we got to work on some crafts that we will provide for the Charity event at this year Christmas show. It was truly a magical week, and we can’t wait to see what else is in store for us this holiday season!

5. třída
V pondělí ráno si páťáci užili adventní povídání s Maruškou a společně zapálili svíčku na našem třídním věnci. Začal další týden zkoušky trpělivosti a těšení se na Vánoce. Čas nám utekl hodně rychle, protože činností a aktivit bylo hodně. Kromě toho, že jsme i my měli vzácnou návštěvu v podobě Mikuláše a jeho družiny, jsme dávali dohromady první dialogy naší vánoční show. Pilně procvičujeme píseň, kterou vám chceme zazpívat a moc děkujeme Petře Kobrové, že nám s tím pomáhá. Pisatelskou dílnu jsme samozřejmě také věnovali vánočním symbolům. „Podívali jsme se na svět očima“ kaprů, balicích papírů, dárků a ozdobiček a v dopise si postěžovali Ježíškovi nad těžkým životem v období Vánoc. My se na ně ale moc těšíme, a i proto jsme si báječně užili čtvrteční vánoční dílnu, kde jsme se pustili do tvoření výrobků na naše vánoční trhy. Netušili jsme, že Pavel je profesionál na žehlící práce! Třešničkou na dortu byla již tradiční předvánoční „přespávačka“ ve škole, která se letos konala na Mikuláše. Užili jsme si „korálkování“, večerní bobování s Jordanem i noční plavání s Maruškou. Usnuli jsme s vánočním filmovým speciálem a zdály se nám krásné sny. Páťáci, Pavel a Saša????
This week in English, we started our Advent procedure and students learned about charities and different ways to give back and help the local community or world at large. We had some interesting inquiry-based lessons about modern art and how the perception of street art or graffiti have changed in the past 10 years or so and the implications of this shift in ideology. Furthermore, children have begun to write their final Narrative Stories which I want to have published before the Christmas Holiday. Following on from that, we’ll move on to persuasive writing and learn about the composition of this writing style. Children will learn how to respectfully debate and form an opinion backed up by facts to persuade others to view things from their unique perspective. This has implications for their future at high school or an IB program. So I’m looking forward to facilitating their introduction to this style of communication.

Družina
V době adventu máme i v družině opravdu napilno. Každý den čeká na děti úkol spojený s tématem Vánoc. Děti měly možnost vyrobit si masku, vánoční hvězdu, ozdobný řetěz a poslechly vánoční příběh. V následujících dnech nás čekají opět zajímavé úkoly. Ve středu se těšíme na společnou výrobu nepečeného cukroví. Za družinu OG Beáta

Milí rodiče,
děkujeme všem za to, že nám pomáháte pomáhat. V uplynulých dnech jsme se zapojili do projektu Šance Olomouc a za prodej vánočních hvězd jsme utržili přes 50 tisíc korun, které poputují na konto této organizace.

Na závěr nám dovolte malou vzpomínku na milou babičku Haničku, která již není mezi námi. Při našich návštěvách domova seniorů v Mukařově vždy rozdávala úsměvy a přednesla nám nějakou svoji báseň, která ji v průběhu naší návštěvy napadla a sama ji zarecitovala.

KE ŠTĚDRÉMU DNI

DO TICHA NOŘÍ SE KRAJINA CELÁ

A NEBE VZPLÁLO JASNÝM TŘPYTEM HVĚZD.

NEJČISTŠÍ LÁSKA SRDCE ROZEZNĚLA...

DNES POŽEHNANÝ ŠTĚDRÝ VEČER JEST!

PÍSNĚMI V CHRÁMECH ZVUČÍ BOHU SLÁVA.

DO CHUDOBY SE ZRODIL BOŽÍ SYN,

KTERÉHO PO VĚKY LID OČEKÁVÁ

A JENŽ SVŮJ POKOJ VNÁŠÍ DO RODIN.

RADOSTÍ VELKOU OČI DĚTÍ SVÍTÍ,

KDYŽ SPLNILO SE, CO JIM BYLO SNEM

A S JÁSOTEM SI MOHOU ROZBALITI

DÁRKY POD ROZZÁŘENÝM STROMEČKEM.

ŠTEDRÝ VEČER NÁM DUŠI NĚŽNĚ HLADÍ,

V NĚM HOVOŘÍ BŮH KE KAŽDÉMU Z NÁS:

„TOU LÁSKOU TADY MĚJTE SE VŽDY RÁDI,

JAKOU JÁ BEZ VÝHRAD MILUJI VÁS!“

HANA HNILICOVÁ, OBYVATELKA CHARITNÍHO DOMOVA V MUKAŘOVĚ

 

Krásný a klidný víkend a ať se Vám společně se zapálením druhé svíčky na adventním věnci dostaví do Vašich domovů láska, neboť tak se tato svíčka jmenuje.
Vaše základka