​Primáni v pražské ZOO

Víte, kdy je nejlepší vyrazit na výlet do pražské ZOO? V prosinci před Vánoci. Já to vím, protože jsem tam byla s primány a jejich třídními, Katkou Michalikovou a Monikou Juchovou. V prosinci totiž uvidíte všechna zvířata, aniž byste se u jejich výběhů tlačili s davy lidí. V době naší návštěvy bylo v ZOO kolem dvou stovek návštěvníků. Zúčastnili jsme se také parádních workshopů, během nichž jsme se dozvěděli, jak živočichy chránit a jak se k nim správně chovat. Také jsme se naučili, proč jsou některé druhy ohrožené a že za všechny jejich problémy můžou lidé. Největší zážitek měli studenti semináře o etologii, když během výkladu zpozorovali kopulaci tučňáků… O té mi vyprávějí ještě dnes. Ale v případě, že chcete také něco zjistit o živočiších z pražské ZOO, přečtěte si níže krátké příspěvky našich studentů.

Etologie

Lachtani – Nikita Jetmarová

Mláďata se nejdříve rodí na suchu a pak se teprve učí plavat. Samečci mají více partnerek a s nimi mají mláďata. V ZOO si s nimi hrají, protože i ve volné přírodě patří hra k jejich přirozenému chování. Z toho plyne, že mezi jejich základní chování patří kromě získávání potravy, rozmnožování a pohybu právě hra.

Mravenečník – Nela Řeháková

O mravenečníkovi jsme se dozvěděli, že když jde spát, tak se přikryje svým ocasem, který má tvrdé chlupy, takže se dravec do něj nemůže v době spánku zakousnout. Mravenečník má dlouhý a lepkavý jazyk, aby mohl jíst termity a mravence.

Ekologie

Gaviál indický – Vojta Sedlák

Gaviálové žijí pouze v Indii a jsou kriticky ohrožení. Živí se převážně rybami a za jejich ohrožením stojí několik faktorů. Jsou jimi: znečištění řek, úbytek ryb v řekách a těžba písku, do kterého kladou svá vejce. V pražské ZOO žijí a plavou v jednom bazénu spolu se želvami. Čelist mají typicky zúženou, jinak vypadají jako krokodýli.

Majna Rothschildova – Viktor Hladík

Majna je druh pěvce z čeledi špačkovití a žije na ostrově Bali v Indonésii. Je ohrožená, protože je odchytávána domorodci. Ti ji dále prodávají obchodníkům a obchodníci turistům. Většina majn zemře již při přepravě k obchodníkům. Rozhodně bychom toto měli zastavit. Je na to několik cest, ale hlavně si je musí turisté přestat kupovat. Za prodej majn se udělují vysoké pokuty. Také bychom mohli poskytnout chudým domorodcům jinou práci, aby si nemuseli přivydělávat touto nelegální činností.

Ľubica Knížková