Student OG vítězem International Public Policy Forum!

Budova Council on Foreign Relations obvykle slouží pro ta nejdůležitější rozhodnutí. Jinak tomu nebylo ani v sobotu 14. dubna: do této chvíle esejistická debatní soutěž International Public Policy Forum přešla do své ústní části, v níž se střetlo osm nejlepších týmů. Kromě dvou mezinárodních (ČR a Singapur) šlo o šest prestižních amerických středních škol. Z této bitvy vyšel jako vítěz tým České republiky: kvintán Jakub Zajíček (Open Gate), Margareta Chlubnová (PORG Libeň / Lyceé Groupe Gerbert) a Jakub Langr (Gymnázium Nad Alejí), které koučovali absolvent Open Gate Šimon Podhajský (Yale University), Lenka Habětínová (Tilburg University) a Irena Kotíková (Asociace debatních klubů, o. s.).

Finálová debata měla stejné téma jako zbytek ročníku: „Lidské mise by měly být zásadní součástí vesmírného programu“. V šestičlenném panelu, který debatu ČR proti Lakewood High School rozhodoval, figuroval i astronaut Mike Massimino, prezident New York University John Sexton či William A. Brewer z právní společnosti Bickel & Brewer, jež celou soutěž sponzorovala. Po devadesátiminutové debatě (záznam zde) se přiklonili na stranu Čechů.

Tým ČR získal kromě titulu i šek na $10.000, z něhož polovina směřuje Asociaci debatních klubů. V jedenáctileté historii soutěže se také stal vůbec prvním vítězem, jehož rodným jazykem není angličtina. Lze se také domnívat, že je jediným týmem, který se celý sešel až v New Yorku: jak píšeme v únorové zprávě o postupu, tým roztroušený po celém světě musel komunikovat především skrz e-mail, Skype, Google Documents a Google Hangout.

Co přivedlo český tým k úspěchu? „Kromě tvrdé práce šlo také o schopnost přehledně argumentovat a podkládat svou argumentaci adekvátními důkazy, samozřejmě ve srozumitelné angličtině," vysvětluje Irena Kotíková. „Naštěstí pro nás přesně tento soubor schopností Open Gate pomáhá vyučovat. Mezinárodní maturita International Baccalaureate jej totiž neúprosně vyžaduje," dodává Šimon Podhajský. „Debata je ale vynikajícím způsobem, jak tyto schopnosti získat a dále rozvinout. Nevím, jak bych to bez ní zvládl." Jak toto letošní vítězství v IPPF a loňské vítězství v mistrovství světa ukazuje, podpora debatní činnosti a souvisejících dovedností umožňuje studentům Open Gate konkurovat na světové úrovni. Debatování zůstává jednou z mála činností, která naplňuje všechny klíčové kompetence stanovené MŠMT.

A co debatéři? „Byl to zážitek na celý život," říká Jakub Zajíček. Společně s Margaretou navštívili kampusy Columbie, Yale a New York University. Díky rozhovorům s debatéry z amerických středních škol a vysokoškolskými debatními trenéry mají už o něco jasněji, jak a kam dál. Jakub Langr měl jasno už předtím: v této chvíli se rozhoduje mezi britským Oxfordem a americkým Princetonem. Pokračuje tím delší tradici úspěchů českých debatérů v přijímacích řízeních na zahraniční vysoké školy.

Debatní klub Open Gate si tímto připisuje další zářez na pažbu. V minulých letech dosáhli jeho členové mj. prvenství na mistrovství světa v online debatování a v národní debatní lize. Momentálně se dva týmy připravují na anglické finále národní debatní ligy. Držíme jim palce.

Šimon Podhajský