​Vyšlapeme cesty v Banátu

Z České republiky do Rumunska na kolech? Žádný problém! Z moravského Slovácka to do banátského Eibentálu trvalo 8 dní, celkem bylo najeto 912 km. I takto to může dopadnout, když se spojí touha dvou bývalých studentů OPEN GATE po dobrodružství se smyslem udělat něco také pro ostatní. A proto vznikl projekt na podporu značení turistických tras, který má za cíl navázat na turistický rozvoj v oblasti rumunského Banátu.

Jan Krajník (20) a Lukáš Kotlár (20), absolventi gymnázia Open Gate a držitelé zlatého certifikátu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), se rozhodli zrealizovat cykloexpedici a spustili projekt na Startovači s názvem „Vyšlapeme cesty v Banátu“. Tuto oblast chlapci opakovaně navštívili, sami i se svými spolužáky se tu podíleli na přípravách nových turistických tras. Po úspěšném dokončení své expedice darovali jízdní kola dvěma přátelům z Rumunska, a to přímo na hlavním pódiu Festivalu Banát. Celá cykloexpedice mohla být realizována mimo jiné také díky podpoře Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

„Program DofE je součástí celosvětové prestižní Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje v desítkách zemí po celém světě mladé lidi napříč společností na cestě k jejich samostatnosti, sebevědomí, budoucímu uplatnění i sociálnímu cítění. Jsme rádi, že naši účastníci programu DofE, poté co dokončí nejvyšší úroveň, touží po dobrodružství a přemýšlí, jak by tím mohli zároveň pomoci,“ říká Tomáš Vokáč, výkonný ředitel DofE v České republice.

„Cesta do Rumunska pro mě byla jistým ,vysvobozením‘, po sedmiletém studiu na Open Gate jsem nechtěl v září zase jenom nastoupit na další studijní kolotoč. Naše expedice pro mě byla malým ,gap yearem‘. Lidé, kteří se pro tyto roční prázdniny před nástupem na VŠ rozhodnou, chtějí cestovat, poznat novou zemi, kulturu a najít nové přátele. Všechny tyto věci se nám splnily ne v jednom, ale rovnou ve třech evropských státech během 8 dní. Nebudeme si ale nic nalhávat, v Banátu se nám líbilo nejvíce,“ hodnotí expedici Jan Krajník.

„Naše cykloexpedice odstartovala v Uherském Ostrohu. Odtud jsme vyrazili jihozápadně podél řeky Moravy až k jejímu soutoku s Dunajem. Odtud jsme vyrazili jihozápadně podél řeky Moravy až k jejímu soutoku s Dunajem, dále podél řeky až k hraničnímu přechodu Medveďov a poté jsme jeli nejkratší cestou přes Maďarsko až k hranicím Rumunska.


Zde jsme narazili na první menší problémy s převýšením, protože nás čekaly nejjižnější výběžky Karpat. Velkých výjezdů a sjezdů jsme se zbavili až poté, co jsme se opět setkali s Dunajem. Pak už zbýval jen jeden poslední vrchol, kterým byla vesnice Eibentál,“ popisuje trasu Lukáš Kotlár.

„Nyní je třeba označkovat téměř 100 km nových tras, osadit cestu navigačními cedulemi, připravit značení. Výroba jedné cedule stojí cca 450Kč. Značení bude velet proškolený značkař z týmu sdružení kolem eibentálské hospody U Medvěda. Do značení se nadále zapojí také partnerské školy, které v Banátu pomáhají během expedic v rámci programu DofE,“ říká Štěpán Slaný, organizátor kulturně-hudebního Festivalu Banát, na který letos z Česka přijelo přes 700 diváků. Na festivalu se každoročně setkávají pedagogové, studenti i absolventi Open Gate.

Jedna náročná výzva je splněna, nyní projekt „Vyšlapeme cesty v Banátu“ čeká další, a to vybrat na Startovači finanční příspěvek na značení nových turistických tras v této malebné oblasti jihovýchodní Evropy. Na Startovači (odkaz zde) nebo na FB stránce projektu (odkaz zde) můžete nalézt další informace.

Děkujeme za sdílení tohoto projektu a za vaši podporu! Děkujeme všem partnerům, mezi něž patří již zmíněné DofE a VELOSERVIS Krajník z Chomutova, který nám pomohl se servisem kol a umožnil jejich darování. Velké díky patří vedení gymnázia Open Gate za inspiraci a dosavadní podporu. Naše poděkování si v neposlední řadě zaslouží také učitelé: Michal Kašpar, Rupert Marks, Luděk Michalik a Petra Šedivá, protože s těmito lidmi jsme společně poznali krásy Banátu během studia na gymnáziu Open Gate.

Dodatek k reportáži: Dnes se klukům podařilo překročit cílovou částku na Startovači. Nicméně přispívat můžete dál, "nadbytečné" peníze poslouží buď jako příspěvek na studium Aničky z Eibentálu v Temešváru, nebo značení dalších turistických tras v Banátu.

Lukáš Kotlár s dodatkem Michala Kašpara