​Za Libuší na Vyšehrad – literatura v plenéru

Studenti primy se v únoru vydali po stopách kněžny Libuše. Známou pověst nejprve četli v několika různých verzích od komiksové (21. stol.), přes klasickou Jiráskovu (19. stol.) a Hájkovu (16. stol.) až po úryvek z veršované kroniky Dalimilovy (14. stol.). Nejotrlejší nahlédli i do překladu kroniky Kosmovy (12. stol.). Porovnávali jsme, kdo z autorů si co vybájil, luštili význam archaických slov a pátrali po přechodnících. Některé z přechodníků pak využila fabulátorská trojice primánů v pověsti z Dějin udatného studentstva Open Gate. Další skupinky studentů si připravily dramatizaci Libušina soudu, přednes z Dalimilovy nebo Hájkovy kroniky nebo třeba odhalení nepravd v Libušině příběhu. S výsledky práce jsme vyrazili na údajné místo činu – na Vyšehrad. Kromě předvedení scének a poslechu recitace jsme si také ukázali některé vyšehradské a pražské pamětihodnosti.

Exkurze očima studentů:

Šli jsme cestičkou, odkud byl nádherný výhled na celou Prahu. Viděl jsem i Pražský hrad a Karlův most. Potom jsme se zastavili v parku se sochami z pověstí. Tam jsem zarecitoval úryvek z Dalimilovy kroniky. Pak jsme si prohlédli Slavín, což je hřbitov slavných lidí. Zde jsem našel hrob rodiny Heyrovských. Moc se mi líbila představení a recitace mých spolužáků.

Vojta Sedlák, 1. B

Viděli jsme Vyšehrad, panorama Prahy a sochy ve vyšehradském sadu. Slyšeli jsme recitaci z Hájkovy a Dalimilovy kroniky a taky básničku z Dějin udatného studentstva OG. Zjistili jsme, že některé informace z pověsti o Libuši nejsou pravdivé a že pověst má víc verzí. Dozvěděli jsme se, kdo je pohřben na hřbitově jménem Slavín.

Karol Mařincová a Nela Řeháková, 1. A

Jana Hook